Dan svetog Florijana!

Danas 4. svibnja obilježava se dan svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca.

Florijan je rođen u Austriji oko 250. godine poslije Krista, u antičkom rimskom gradu Cetium (Donja Austrija).

Početkom 19. stoljeća sveti Florijan se službeno počinje pojavljivati na vatrogasnim spravama i opremi te se vatrogasci počinju organizirati u dobrovoljna vatrogasna društva.

Hrvatski vatrogasci prihvatili su svetog Florijana krajem prošlog stoljeća po ugledu na europske vatrogasce. Osobito su ga slavili vatrogasci u sjevernoj Hrvatskoj. U razdoblju između dva svjetska rata (1918. – 1945.) u Hrvatskoj se i dalje neobično štuje sveti Florijan, podižu mu spomenike, postavljaju slike ili kipove u crkvama, u vatrogasnim domovima, na zastavama dobrovoljnih vatrogasnih društva i dr.

Dan svetog Florijana, 4. svibnja, tzv. Florijanovo, bio je dan pravog slavlja u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Vatrogasci su odlazili u crkve, odavali počast svetom Florijanu, pozivali svoje sugrađane na razne svečanosti, otvarali vatrogasne domove, posvećivali svoje zastave s likom svetog Florijana na javim vježbama pokazivali svoje sposobnosti za akciju gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine.

Od 1945. godine do 1990. sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj. Godine 1991. tj. nakon proglašenja slobode i samostalne Hrvatske, sveti Florijan se vraća u naša dobrovoljna vatrogasna društva i profesionalne vatrogasne jedinice. Obnavlja se ljubavlju i štovanjem prema vatrogasnom zaštitniku. Prihvaća se opet Dan svetog Florijana.