Danas obilježavamo Međunarodni dan nestale djece

Svake godine 25. svibnja obilježava se Međunarodni dan nestale djece, u znak nade za svom djecom za kojom se još uvijek traga te u znak sjećanja na svu djecu u svijetu koja nisu nikada pronađena. I danas nam je obilježavanje ovog dana podsjetnik da sva djeca zaslužuju sretno djetinjstvo.

Kad su u pitanju djeca i maloljetne osobe, razlozi nestanka su različiti. Iz obiteljskih domova se najčešće udaljavaju zbog avanturizma, skitnje, prosjačenja, problema u obitelji  i neposlušnosti roditeljima, mladenačkog bunta, neuspjeha u školi, nesretnih ljubavi ili bolesti. Iz odgojnih ustanova se najčešće udaljavaju zbog poteškoća u adaptaciji u odgojnoj ustanovi, izbjegavanja izrečene odgojne mjere, radi činjenja kaznenih djela, poremećaja u ponašanju, nepoštivanja autoriteta ili utjecaja vršnjačke grupe.

Na godišnjoj razini je oko 1100 do 1500 evidentiranih nestanaka, uključujući udaljenja iz obiteljskog doma i bjegova iz ustanova. Karakteristično je da je više bjegova iz ustanova, da ženska djeca češće bježe iz obiteljskog doma, dok su djeca jednako zastupljena po spolu kada se radi o bjegovima iz ustanova.

Smatramo potrebnim naglasiti da broj evidentiranih nestanaka godišnje ne znači da je toliko djece mlađe od 18 godina nestalo, jer neka od njih nestaju po nekoliko puta tijekom godine, a mi evidentiramo svaki njihov nestanak. Dio brojke zauzimaju djeca stranci bez reguliranog boravka. Policija ih smjesti privremeno u odgojni dom odakle se udaljavaju.

Veći broj nestanaka osoba mlađih od 18 godina evidentira se u ljetnim mjesecima (odlazak na more bez dozvole roditelja), na kraju školske godine (zbog loših ocjena ili u strahu od roditeljske reakcije), dok recidivizam najčešće evidentirano kod štićenika domova i ustanova.

Nestanak osobe nikada ne treba olako shvatiti, osobito kada se radi o najranjivijoj skupini, djeci. Potrebno ih je upozoriti da mogu postati žrtvama nasilja, iskorištavanja ili nekog drugog kaznenog djela. Jednako tako, silom prilika mogu postati počinitelji kaznenog djela, kada se nađu na ulici bez nadzora roditelja ili adekvatne skrbi.

Pronalazak djeteta i njegovo vraćanje kući ili ustanovi koja skrbi o njemu mora biti osnovni cilj. U pronalaženje nestale osobe, uz policiju i druge stručnjake izvan policije, najbolja pomoć su prijatelji, poznanici, obitelj i zajednica ukoliko se žele aktivno uključiti u traganje. Važno je da građani svoja saznanja dijele sa policijskim službenicima, koji će promptno provjeriti svaki informaciju.

Napominjemo da ne treba čekati 24 sata od nestanka djeteta, već je nestanak potrebno prijaviti čim prije, jer se „svježi trag lakše slijedi“. Prema dosadašnjem iskustvu policije gotova sva djeca čiji nestanak se prijavi u kratkom vremenu se vrate ili ih policija pronađe.

Svjetske statistike

Svjetske statistike o udaljenosti mjesta pronalaska djeteta od mjesta na kojem je posljednji put viđeno prije nestanka govore nam da će djeca do 3 godine u 95 % slučajeva pronaći u krugu od 1,1 km, a što su djeca starija to će radijus biti veći i potragu treba sve više širiti. Tako se u dobi od 4-6 godina u 95% pronalaze u radijusu  3 od 3,4 kilometra, djeca od 7 – 9 godina na udaljenosti od 5,2 kilometra dok se kod djece od 10 – 12 godina u 95% slučajeva radijus širi na 5,8 kilometara.

U Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba se trenutno traga za 48 osoba mlađih od 18 godina. Posjetite njihove profile na www.nestali.hr i dojavite nam sve korisne informacije putem mail-a na nestali@nestali.hr , na broj 192 ili najbližoj policijskoj postaji.