Danas se obilježava Svjetski dan hrane

Godine 1979. na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) proglašen je Svjetski dan hrane kako bi se obilježio dan osnutka ove organizacije 1945. godine, a 1980. godine Generalna skupština organizacije usvojila je obilježavanje ovog dana zbog činjenice da je „hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba“.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Svjetski dan hrane i obilježava se 16. listopada. Na taj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede.

Potaknuti gospodarsku i tehničku suradnju među zemljama u razvoju, povećati svijest javnosti o problemu gladi u svijetu, promicati prijenos novih tehnologija među zemljama u razvoju, skrenuti pozornost na postignuća u razvoju poljoprivrede i prehramene industrije, umjesriti pozornost na proizvodnju hrane i stimulirati napore koje provode međunarodne i nacionalne institucije samo su neki od ciljeva obilježavanja Svjetkog dana hrane.

Iako u našim razvijenim zemljama obilujemo hranom, a trošimo je i previše, u siromašnim zemljama vlada glad. Prisjetimo se da je Svjetska zdravstvena organizacija 2013. godine iznijela podatak da je zbog akutne neuhranjenosti 51 milion mališana, što neuhranjenost u svim oblicima i dalje je glavna prepreka ekonomskom razvoju-tvrde stručnjaci.