Danas se održavaju Međunarodni etno susreti u Bilju

foto: MB PRESS

Šumoviti i raskošan perivoj dvorca Eugena Savojskog mjesto je održavanja 23. Međunarodnih etno susreta u Bilju, 01. i 02. srpnja. Organizatori manifestacije su Općina Bilje, Turistička zajednica Općine Bilje-Kopački rit i Kulturno -razvojni centar Općine Bilje.
Krajem devedesetih godina prošloga stoljeća održani su prvi Etno susreti koji su s vremenom prerasli u Međunarodne etno susrete, okupljajući sve veći broj gostiju, kulturno umjetničkih društava i druge zaljubljenike u etno baštinu iz susjednih zemalja.

Kako sam naziv ove dugogodišnje manifestacije govori, glavni naglasak je na promociji i predstavljanju etno baštine i svemu što se povezuje s njome, od narodnih glazbala, nošnji, pjesme i plesa, ali i prirodne baštine i tradicionalne baranjske kuhinje.

Program počinje u subotu, 01. srpnja u 16 sati sajmom domaćih proizvoda, a uključivat će i zanimljive etno radionice na kojima će se posjetitelji moći upoznati s tehnikama tradicijskog moleraja ili izgradnje frulica od trske. Oni najmlađi će se moći zabaviti na etno igraonicama, etno igralištu “slamarica” i jahanju na ponijima. Ulaz na sva događanja je besplatan.
Svečano otvaranje započinje smotrom folklora, nastupima KUD-ova i folklornih ansambala u 18 sati. Zatim slijedi nastup plesnog studija Shine, a u 21 sat stiže prava etno glazbena poslastica, nastup sarajevskog world music sastava Divanhana. Nostalgični sevdah uz ritmove jazza i pop-a povest će u romantičnu noć uz vizualne umjetničke instalacije na pročelju dvorca Eugena Savojskog.

Drugi dan festivala, u nedjelju 02. srpnja, biti će obilježen zvukovima tamburica. Nakon žonglerske predstave za djecu „Zajedno“ Kazališne skupine Susret, slijedi nastup tamburaškog sastava Nesanica u 16:30 sati te đakovačkog tamburaškog sastava Slavonske Lole u 18:30 sati. Na pozornicu će se u 20:30 popeti popularna grupa Vatra, čijim koncertom završava program manifestacije.

Uz bogati glazbeni program, posjetitelji će se moći uživati i u bogatoj gastro ponudi, mirisima i okusima ribljih i mesnih jela, u opuštenoj atmosferi jednog izvrsnog početka ljeta.