Danas slavimo blagdan sv. Vinka- zaštitnika vinara, staklara i mornara

Dana, 22. siječnja slavimo blagdan sv. Vinka a ujedno i početak vinogradarske godine. Sv. Vinko, španjolski svetac, kažu povijesni izvori, nije imao nikakve veze s vinom, no porijeklo njegova imena i dan kada se obilježava, vinogradare je podsjetio na početak radova u poljima i na početak nove vinogradarske godine.

Sv. Vinko je bio ranokršćanski mučenik, živio je u 4. stoljeću, za vladavine zloglasnog Dioklecijana. Na zapovijed prokonzula Dacijana Vinka su mučili kako bi se odrekao vjere, razapinjali su ga kukama, pekli na roštilju i bičevali, a potom ga bacili u ćeliju po kojoj je bilo razbacano polomljeno staklo.

Čim su ga položili u meku, mirišljavu postelju, preminuo je. Dacijan ga je dao baciti zvijerima, ali po legendi je doletio gavran i obranio mučenikovo tijelo. Tada su ga povezli na morsku pučinu i bacili ga s kamenom oko vrata, no more ga je čudom izbacilo na obalu.

Svetoga se Vinka na slikama prikazuje kao lijepa mladića ogrnuta dalmatikom, odjećom pastira a u tadašnjoj Dalmaciji, oznakom mučeništva. Moći su mu prenesene u Lisabon gdje se i danas čuvaju.

Naši vinogradari slave danas „Vincešku” dan kada se obavlja blagoslov vinograda i kada se otvara sezona radova. Sveti Vinko je zaštitnik Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze, vinogradara, vinara, trgovaca vinom, proizvođača octa, krojača, staklara i mornara te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Baranja je jedna od najpoznatijih vinskih regija u Hrvatskoj sa stoljetnom tradicijom uzgoja vinove loze i proizvodnje vina pa su vinske svetkovine poput Vinceške važan dio lokalne kulture i tradicije.

Svim slavljenicama i slavljenicima koji danas slave, želimo sretan imendan, puno zdravlja, sreće i vina u njihovim čašama.