Dani Općine Popovac uz bogat program, važni projekti u prošlom i budućem razdoblju

Bliži se obilježavanje 30. godišnjice od osnutka Općine Popovac i Dana Općine. Program svečanosti počinje s 20. svibnjem i natjecanjem u pecanju ribe udicom na plovak, 24. svibnja bit će revijalna utakmica NK Hajduk i NK Belje, zatim 26. svibnja polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen ploče za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Istog dana biti će svečana sveta misa i svečana sjednica Općinskog vijeća. Dan kasnije bit će već tradicionalna i jubilarna 10. Štruklijada u Popovcu gdje će biti i natjecanje u pripremanju štrukli i kulturno-umjetnički program.  Obilježavanje Dana Općine završit će se 3. lipnja sa 6. Fišijadom u Branjini. Detaljan program pogledajte u nastavku.

U razgovoru s načelnikom Općine Popovac, Zoranom Kontakom, izdvojili smo ključne projekte i trenutke za Općinu u proteklom i budućem razdoblju.

Najveće ostvarenje u proteklom razdoblju za Općinu Popovac je završetak i ishođenje uporabne dozvole za cestu Kamenac-Popovac koja je službeno otvorena prošle godine. ,,Ta cesta puno znači za Općinu i za otvorenje naselja što će dovesti do razvoja gospodarstva i turizma te povezivanje s okolnim mjestima. Put do Osijeka tom cestom skraćen je za 10 km prema Tvrđi, a prema Višnjevcu za 5 km, dok se put prema Kneževim Vinogradima značajnije smanjio na 5 minuta”, istaknuo je načelnik Kontak.

Također prošle godine potpisan je ugovor za projekt Zaželi na području Općina Popovac i Draž u vrijednosti 200 tisuća eura. Zaposleno je 30 žena koje na 6 mjeseci pomažu i skrbe za 170 osoba.

Prošle godine potpisan je i ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u vrijednosti 114.500 eura za dogradnju osnovne škole u Popovcu, Područne škole Kneževo za potrebe obavljanja predškolskog odgoja. ,,U tijeku su pripremne radnje za raspisivanje javne nabave i očekujemo da ćemo taj dio kroz 2 mjeseca okončati i da će radovi početi tijekom ljeta ili početkom jeseni. Time bi se riješio problem vrtića na području Općine. Vrtić bio u jednoj smjeni za otprilike 25 djece”, objašnjava načelnik.

U proteklom razdoblju radilo se na održavanju javne i komunalne infrastrukture, od nerazvrstanih cesta, asfaltiranje, održavanje poljskih puteva i sve što je u cilju pružanja bolje infrastrukture mještanima koji koriste te prometnice. Obnovljen je Društveni dom u Popovcu, DVD u Branjini, ostvarena su sredstva iz Županije za izgradnju staza na groblju što će se ove godine napraviti, započeta je obnova nogostupa u Kneževu, obnovljena su dječja igrališta…

Novo dječje igralište bit će u blizini zgrade Općine Popovac, staro će biti izmješteno, jer je ono trenutačno u blizini ceste koja će se proširiti te će tada biti preblizu. Županijska uprava za ceste ima građevinsku dozvolu za proširenje ceste kroz Popovac za što se očekuju radovi ove ili iduće godine. Time će se povećati sigurnost prometovanja kroz naselje. 

U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezano za izgradnju niskonaponske mreže i rasvjete u Kneževu. Očekuje se uskoro građevinska dozvola i početak radova iduće godine.

Općina potpomaže rad udruga, ulaže u učenike i studente s financiranjem udžbenika, školskog pribora, smještaja, prijevoza, stipendijama i sve drugo što je potrebno.

,,Radimo sve u interesu naših mještana i za njih ovdje postojimo te ćemo u buduće raditi na povećanju standarda života na ovom području”, zaključuje načelnik Kontak.