Dnevni centar za djecu i mlade u Belom Manastiru pruža zabavne i korisne aktivnosti

Dnevni centar za djecu i mlade u Belom Manastiru europski je projekt udruge Projekt građanske demokratske inicijative koje se već godinama aktivno bavi djecom, mladima i ugroženim skupinama ljudi. Dnevni centar počeo je s radom u svibnju ove godine, a o dosadašnjem i budućem radu razgovarali smo sa zaposlenicima Stefanijom Benak, Sašom Vučkovićem, Anom Savanović i Kristinom Pletikapić.

Dnevni boravak za djecu i mlade koncipiran je u tri vrste aktivnosti, a to si: cjelodnevni boravak mladih, zabavne aktivnosti za mlade te obrazovne i sportske aktivnosti za djecu i mlade. Trenutno ima 120 korisnika.

Cjelodnevni boravak mladi između 15 i 29 godina s područja Belog Manastira i prigradskih naselja mogu posjetiti svakoga dana od 8 do 20 sati te provesti svoje slobodno vrijeme u ugodnoj atmosferi, igrajući društvene igre, stolni nogomet, stolni tenis, pikado, koristiti razne igrače konzole, kao i laptope i internet. Međutim, jednako tako mogu doći pisati zadaću, seminare, učiti i slično, a za to mogu tražiti i stručnu pomoć.

Mlada ekipa djelatnika cjelodnevni boravak objasnila nam je kao veliki dnevni boravak s mnoštvom sadržaja u kojemu se mladi mogu osjećati kao kod kuće.

Zabavne aktivnosti održavaju se dva puta tjedno utorkom i petkom u večernjim satima, a neke od do sada organiziranih aktivnosti su filmska večer, razni sportski turniri, tematske zabave, karaoke, palačinke večeri i slično.

Ova pozitivna priča sufinancirana je iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a prema ovom projektu provodit će iduće tri godine.

,,Mi se nadamo da će cjelodnevni boravak kao takav zaista zaživjeti i da će ljudi shvatiti zapravo poantu toga svega. Očekujemo da dolaze tijekom cijelog dana u što većem broju.” – rekla je Stefanija Benak, voditeljica aktivnosti s mladima te otkrila kako se u Dnevnom centru mladi mogu družiti van kafića i svojih domova, a jednako tako u opuštenoj atmosferi naučiti nove vještine i upoznati nove ljude.

Po pitanju obrazovnog djela projekta, on je koncipiran na radionicama s elementima engleskog jezika i poduke. Podukom pokrivaju razrednu nastavu i engleski jezik koji je trenutno najpopularniji i to osobito među predškolskom djecom. Mladi im se najviše obraćaju s potrebama poduke i pomoću u učenju. Radionice za djecu održavaju se u poslijepodnevnim satima, dok se poduke organiziraju prema dogovoru.

,,Iako postoje popunjenije i manje popunjene grupe pozivamo sve da dođu makar na listu čekanja jer s vremena na vrijeme dolazi do izmjena. Mi se zabavljamo, igramo, družimo i uz sve to učimo, svi napreduju i mislim da si svi trebaju dati priliku makar za zabaviti se.” – poručila je Ana Savanović, voditeljica obrazovnih aktivnosti.

Od Kristine Pletikapić, voditeljice sportskih aktivnosti saznali smo kako provode tri grupe Zumba rekreacije, i to u grupama Zumba kids junior, Zumba kids i Zumba za mlade koje je popunjena dok u dječjim grupama ima još uvijek mjesta za upise novih korisnika.

Svi zainteresirani mladi mogu se priključiti cjelodnevnom boravku kada god to žele, bez prethodne najave.

Sve informacije o aktivnostima i drugim događanjima koji se organiziraju iz mjeseca u mjesec možete pronaći na njihovim stanicama koje ostavljamo u nastavku:

  • Dnevni centar za djecu i mlade – web
  • Dnevni centar za djecu i mlade – Facebook
  • Dnevni centar za djecu i mlade – Instagram

Za dodatne informacije molimo javiti se na službenu e-mail adresu udruge: projekt.grad@os.t-com.hr ili na brojeve telefona 031 702 088 ili 098 386 454 (Mirela Alagić).

PROJEKT DEMOKRATSKE GRAĐANSKE INICIJATIVE: Društveni centar, Jozsefa Antala 3, 31300 Beli Manastir.