Dodijeljena priznanja Grada Belog Manastira

Povodom Dana Grada Belog Manastira i zaštitnika Župe sv. Martina položeni su vijenci kod Središnjeg križa na Katoličkom groblju u Belom Manastiru, nakon toga održana je sveta misa u Crkvi sv. Martina te je u dvorištu crkve blagoslovljeno vino, po tradicionalnome običaju. Također, tradicionalno je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira u prostorijama Umjetničke škole.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja koje je izglasalo Gradsko vijeće. Za izuzetan doprinos gospodarstvu Zlatna plaketa Grada Belog Manastira sv. Martin dodijeljena je trgovačkom društvu Lumar d.o.o. iz Belog Manastira koji na području grada rade još od osnutka tvrtke 1993. godine. Trenutno zapošljavaju 15 ljudi s području Grada. Tvrtka se bavi izradom i montažom čeličnih konstrukcija kao i izradom i montažom strojarske opreme za procesnu, prehrambenu i kemijsku industriju te industriju koja se bavi obnovljivim izvorima energije.

Povelju Grada Belog Manastira za značajan doprinos u području športa, društvenih djelatnosti i aktivnosti dobio je Janoš Đerfi. Janoš Đerfi je Belomanastirac od 1988. godine, hrvatski je branitelj te je radio u razminiranju teritorija RH. Ovo priznanje dobio je zbog 20-godišnjeg volonterskog rada s djecom u sportu. Osim toga aktivno sudjeluje u kulturnom životu Mađara Baranje kao i u životu Župne zajednice sv. Martina biskupa Beli Manastir.

Povelju Grada Belog Manastira za značajan doprinos u području društvenih djelatnosti i aktivnosti dobio je i Ivan Lovrenčić. Nedavno umirovljeni zaposlenik Gradske uprave Beli Manastir. Hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, predsjednik udruge HVIDRA Baranja.

Najmlađa dobitnica priznanja je Valentina Mandić, kojoj je također dodijeljena povelja Grada Belog Manastira za značajan doprinos u području društvenih djelatnosti i aktivnosti. Naime, Valentina osim što je studentica uz to je i volonterska za životinje. Brine se napuštenim, poglavito, psima. Samo tokom ove godine privremeno je udomila stotinjak pasa i njima svima pronašla dom. Osim što se trudi oko zbrinjavanja životinja također radi i na prevenciji.

Posljednji dobitnik Povelje povelja Grada Belog Manastira za značajan doprinos u području društvenih djelatnosti i aktivnosti je Adam Sović, bivši vijećnik Gradskog vijeća, hrvatski branitelj, član Lovačkog društva ”Sokol” Branjin Vrh i član Udruge Uzgajivača malih životinja, sve to još od 1970.-ih godina.

Na samoj svečanoj sjednici prisustvovali su visoki dužnosnici i gosti. Ispred Vlade RH bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ispred Sabora RH bio je saborski zastupnik Vlatko Kopić. Ispred Osječko-baranjske županije bio je, sada već česti gost, Goran Ivanović. Također su bili mons. Đuro Hranić đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, počasni građanin Belog Manastira Vladimir Šeks te Ladislav Bece, načelnik  PU osječko – baranjske. Dan Grada Belog Manastira prisustvom na svečanoj sjednici obilježili su i saborski zastupnici Tomislav Tolušić, Robert Jankovics i Veljko Kajtazi. Također i mnogobrojni gosti kao i načelnici baranjskih općina.