Predstavljen baranjski Ćiro

Danas tijekom obilježavanja Dana Grada Belog Manastira predstavljen je i vlak Ćiro koji je svoje mjesto pronašao u samome centru grada. Već nekoliko tjedana moguće je vidjeti Ćiru, on je službeno danas predstavljen uz prisustvo mnogih visokih dužnosnika. Ćiro je u postavljen u cijelosti, sva tri vagona i parna lokomotiva na novoj su lokaciji, okoliš je uređen, a osvjetljenje je pripremljeno za advent, najavljuje gradonačelnik Tomislav Rob.

Za one koji ne znaju Ćiro je vlak iz 1952. godine, koji je obnavljan u brodskom Đuri Đakoviću od 2016. godine. Sama restauracija koštala je oko 1,5 milijun kuna, obzirom da nije bio u dobrome stanju jer je stajao prepušten prirodi u dvorištu stare tvornice Šećera otkako je umirovljen. U svojoj karijeri Ćiro je bio dio nekadašnje beljske željeznice. Trenutno je upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture.

Ministrica kulturne Nina Obuljen danas je posjetila Beli Manastir, prisustvovala na svečanoj sjednici, ali vidjela Ćiru. ”Obnovili smo jedno iznimno pokretno kulturno dobro, spomenik koji ima svoju vrijednost u materijalnom smislu, ali ima i veliku vrijednost u nematerijalnom smislu obzirom da su uz povijest Ćire zapravo vezane mnoge priče, mnoge osobne i obiteljske priče u Baranji. Mislim da je zaista jedinstven pristup da se postavi ovako u samome gradu i da se stvori novi prostor koji će se moći koristiti ne samo kao spomenik, nego i za manje dječje radionice, za manja književna događanja i sigurna sam da će to postati atrakcija i jedan podsjetnik na bogatu povijest Baranje, koju Ćiro simbolizira.” – komentirala je.

Gradonačelnik Tomislav Rob također najavljuje kako će Ćiro biti mjesto za djecu te kako će se u njegovim vagonima moći organizirati razne aktivnosti te najavljuje kako će Ćiro u punome sjaju zablistati tijekom adventa. ”Prvenstveno je namijenjen djeci, djeca mogu održavati radionice, imamo tri vagona koja su jako lijepo uređena i za advent krećemo s promocijom, izradili smo prigodne suvenire i puzle, sve ono što se može lijepo prezentirati. U sklopu našeg adventa mislim da će se Ćiro lijepo uklopiti.” – nadodao je.