Dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju za pomoćnike u nastavi!

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Poetike danas, 30. srpnja, podijeljena su Uvjerenja o osposobljavanju za obavljanje poslova pomoćnika/ce u nastavi u radu s učenicima s teškoćama. Osječko-baranjska županija je s 55.000 kuna financirala program osposobljavanja za 10 nezaposlenih osoba, a također je osigurala i pokriće troškova prijevoza.

Podjeli uvjerenja prisustvovao je i zamjenik župana, Petar Lagator.

– Posebna je važnost ovog programa u tome što je prošle godine potporu i stručnu pomoć pomoćnika u nastavi koristilo 122 učenika. Osječko-baranjska županija tome posvećuje posebnu pažnju, što je i razlog zašto subvencioniramo ovaj program. Važno je da s učenicima kojima je pomoć potrebna rade pripremljene i stručne osobe – rekao je Lagator.

– Od prije nekoliko godina su u škole srećom uvedeni pomoćnici u nastavi da bi pomogli učenicima s teškoćama u razvoju savladati gradivo. Ova edukacija za koju smo danas dodijelili uvjerenja trajala je od 17. svibnja do 30. srpnja, sve skupa 218 sati nastave, što se zove cjelovito formalno obrazovanje. Uvjeti koje su kandidati morali ispuniti su navršenih 18 godina života i završena četverogodišnja srednja škola – rekla je Eržebet Tomić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poetika.

Osposobljavanje sa sastojalo od ukupno 218 sati nastave, odnosno 114 sati teorijske nastave i 104 sata praktične nastave. Završetkom programa polaznici su osposobljeni razlikovati i primijeniti osnovne principe odgoja i obrazovanja u inkluzivnim uvjetima, provoditi i pružati podršku učenicima s teškoćama uz nadzor stručnjaka, kao i osiguravati inkluzivno okruženje za učenika. Program je verificiran od nadležnog ministarstva i upisuje se u e-radnu knjižicu.

Za projekte osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba u proračunu Županije za 2019. godinu planirano je 300.00 kuna. U tijeku je i osposobljavanje za njegovateljice, a do kraja godine provesti će se još projekata, ovisno o potrebama na tržištu rada.