Dodjela Zlatnih kuna u ozračju uspjeha županijskog gospodarstva

„Zlatna kuna“ je najviše priznanje koje HGK Županijska komora Osijek dodjeljuje tvrtkama s područja Osječko-baranjske županije za ostvarene rezultate poslovanja u prethodnoj godini. Izbor se obavlja u tri kategorije, i to analizom i usporedbom čak 21 objektivnog financijskog pokazatelja uspješnosti poslovanja, od likvidnosti, stabilnosti, prihoda, dobiti i zapošljavanja do plaća, izvoza i drugih kriterija, što i samim nagradama daje dodatnu vrijednost.

Ove godine „Zlatnu kunu“ u kategoriji velikih poduzeća dobila je tvrtka DS Smith Belišće Croatia d.o.o. Belišće, a nagradu je primila članica Uprave Ana Soldo. Najbolja u kategoriji srednjih poduzeća je tvrtka Strizivojna Hrast d.o.o. Strizivojna na čelu s Matom Ravlićem, dok je u kategoriji malih poduzeća najuspješnija tvrtka Barrage d.o.o. Osijek koju je predstavljao Ivan Rimac.   

Ovogodišnji izbor najuspješnijih tvrtki Osječko-baranjske županije ipak je bio u posebnom ozračju. Kako je na današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Osijek objavio Zoran Kovačević, predsjednik ŽKO, Zlatna kuna se dodijelila u atmosferi uspjeha.

– Događa nam se ono što priželjkujemo od 2008. godine. Prema financijskim rezultatima gospodarskih subjekata u 2018. godini prešli smo „čarobnu granicu“ od 28 milijardi kuna. Naime, ukupni prihod osječko-baranjskog gospodarstva za prošlu godinu ostvaren je u iznosu od 28,5 milijardi kuna, što je povećanje od 2,2 milijarde kuna za samo godinu dana. Nadalje, nakon 2017. godine koja je bila gubitaška zbog slučaja Agrokor i problema u građevinarstvu, prošla godina je završena s 1,1 milijardu kuna konsolidirane dobiti, a ta dva pokazatelja su više nego zadovoljavajuća za ukupnost gospodarstva. Ako tomu pridodamo i kontinuirani rast izvoza, koji je i prošle godine povećan 9 do 10 posto te smo po prvi puta od osmostaljenja Hrvatske prešli granicu od 6 milijardi kuna izvoza roba i usluga, uz suficit vanjskotrgovinske razmjene od 2,5 milijarde kuna, ovi podaci dovoljno govore da je iza nas jedna dobra i poticajna godina – istaknuo je Zoran Kovačević.

Uz riječi da dobar rad treba uvijek priznati i nagraditi, kao i isticanje da ponovnim primanjem ove nagrade tvrtka DS Smith potvrđuje svoje kvalitetno poslovanje, župan Ivan Anušić čestitao je svim nagrađenim tvrtkama.

– U protekle dvije godine Osječko-baranjska županija je udvostručila potpore poduzetništvu, sa 4,2 na 8,6 milijuna kuna. Osim toga, Županija sudjeluje u subvencijama kamata za kredite poduzetnika i obrtnika, proaktivno sudjelujemo u svemu što će podići konkurentnost naših tvrtki, ali i stvoriti nove tvrtke i obrte, nove vrijednosti, zanimanja i radna mjesta. Tako ćemo i nastaviti – rekao je župan Ivan Anušić. Izrazio je zadovoljstvo pokazateljima o pozitivnim kretanjima u gospodarstvu te uvjerenje da će takvi rezultati ostati i još više rasti.