Drage mame sretan vam Vaš dan!

foto:pixabay

Majčin dan je blagdan u čast majkama i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju, tako ove godine spada 13. svibnja, iako je službeni Mjačin dan 12. svibnja.

U spomen na Annu Marie Jarvis, koja je 12. svibnja 1907. godine u Graftonu, nakon duge godišnjice smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting. U crkvi je ženama dijelila 500 bijelih karanfila kojima je željela pokazati svoju ljubav prema preminuloj majci.

Do 1920. godine Anna je postala ogorčena onim u što se proslava Majčina dana pretvorila. Ona i njezina sestra potrošile su čitavo obiteljsko nasljeđe boreći se protiv komercijalizacije blagdana, a nekoliko su puta bile i uhićene.

Iako je u prošlosti imao veliki značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, danas se on uglavnom svodi na darivanje majki cvijećem, čestitkama i poklonima.

Bez obzira na to tko smo, kako smo odrasli i gdje živimo taj dan bismo se trebali prisjećati doba u životu kad smo bili krhki, znatiželjni i naivni, a naša nas je majka sigurno vodila kroz život. Trebamo imati na umu da nije bitno to što kupujemo majkama, već što činimo kako bismo im pokazali koliko cijenimo njihovu ljubav i brigu za nas.

Svim majkama želimo SRETAN MAJČIN DAN!