Država daruje nekretnine jedinicama lokalne samouprave u OBŽ

Stanovnici Krndije, sela u Općini Punitovci, napokon mogu biti mirni u kućama u kojima žive desetljećima, a nad kojima je bilo upisano državno vlasništvo. Naime, ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić jučer, 21. siječnja 2019. godine, uručio je načelnici Općine Punitovci Jasni Matković Odluku o darovanju nekretnina u k.o. Krndija Općini Punitovci, a u svrhu provođenja programa stambenog zbrinjavanja i programa demografske obnove. Preostalih 50-ak stanovnika, nekada je bilo i više od 2.500 stanovnika, od sada mogu uređivati svoje domove, moguće je i komunalno uređivanje sela, a time se stvaraju uvjeti za kvalitetniji život, baš kao i povratak bivših ili dolazak novih stanovnika ovog sela na tromeđi Našica, Osijeka i Đakova.

Radni posjet Osječko-baranjskoj županiji ministar državne imovine Goran Marić te državni tajnik Tomislav Boban i pomoćnik ministra Leon Žulj počeli su održavanjem koordinacijskog sastanka sa županom Ivanom Anušićem i njegovim suradnicima te načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova, na komu je ministar predstavio novosti koje Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora nudi jedinicama lokalne (regionalne) samouprave, a tiču se darovanja, imovinsko-pravnih i drugih odnosa nad nekretninama. Bio je to zapravo operativni sastanak, a na pitanja nazočnih načelnika i gradonačelnika čelnici Ministarstva dali su konkretne odgovore, odnosno dogovorili način i rokove njihova rješavanja.

Središnji dio posjeta bilo je potpisivanje Diobnog ugovora između Republike Hrvatske, Ministarstva državne imovine i Osječko-baranjske županije kojim se rješavaju imovinsko-pravni i vlasnički odnosi nad kompleksom zgrada u Županijska 4 u Osijeku ukupne površine 7.843 m².

– Potpisivanjem ovog ugovora rješavamo problem zgrade u Županijskoj 4 koja se od ovog trenutka može obnoviti i dovesti u primjereno stanje kao zaštićeni spomenik kulture i sjedište Županije, što ćemo i učiniti. Ovaj problem nije se uspio riješiti 27 godina, pa treba naglasiti da aktualnim rješvanjem problema u vezi nekretnina ujedno omogućavamo pokretanje investicijskih ciklusa u jedinicama lokalne i regionalne samouprave – rekao je župan Anušić.

Ministar Marić dodao je kako je u protekle dvije godine Ministarstvo donijelo ukupno 450 odluka kojima je darovalo i aktiviralo nekretnine jedinicama lokalne i regionalne samouprave u vrijednosti milijardu kuna. – Te odluke će dovesti do novog zapošljavanja, a samo na tim nekretninama očekuje se pokretanje najmanje tri milijarde kuna vrijednih investicija. Upravo zato je Ministarstvo svoje aktivnosti usmjerilo prema JL(R)S, izmijenili smo zakon te omogućili ovakvo djelovanje. Za područje Osječko-baranjske županije do sada je doneseno 36 odluka u vrijednosti 36,6 milijuna kuna, a danas su potpisani ugovori u vrijednosti 30 milijuna kuna. Ove godine očekujem rješavanje novih zahtjeva i predmeta u vrijednosti još 100 milijuna kuna. Sretan sam zbog svakog riješenog predmeta – rekao je ministar Marić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here