Održano je predavanje na temu ”Celijakija – nepodnošljivost organizma na gluten”

Jučer je održano predavanje na temu ”Celijakija – nepodnošljivost organizma na gluten. Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten – bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu.

Predavanje je organizirala mirovna udruga Oaza u svojim prostorijama. Predavačica je bila Snježana Pap koja se s celijakijom upoznala u obitelji. Predavanje je jedna od aktivnosti projekta ”Dostojanstveno starenje III”, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pred brojnom publikom predavačica Snježana Pap govorila je o osobnim iskustvima vezanim uz celijakiju. Naglasila je kako je celijakija sve češća pojava, iako dijagnozu ima samo 1-3% svjetske populacije. ”Celijakija je prvenstveno izazov s kojime se treba boriti svakoga dana” – rekla je Snježana. Način borbe protiv celijakije je dijeta koje se treba pridržavati svakoga dana do kraja života. Glavni problem je što mnogo proizvoda na deklaracijama ne označava sadržaj glutena, što za oboljele može biti vrlo problematično.

”Za neke proizvode morali smo zvali proizvođače kako bi saznali sadrže li proizvodi gluten ili ne.” – poručuje Snježana.

Celijakija je najzahtjevnija kod djece. Djeca se  često osjećaju izostavljeno i drugačije od drugih kada ne mogu jesti pizzu ili moraju nositi svoj kruh bez glutena u školu. U Baranji i bližoj okolici ne postoji restoran, pizzerija ili pekara koji prodaju bezglutenske proizvode. Predavačica Snježana Pap poručuje roditeljima čija djeca boluju od celijakije da budu kreativni i uporni te da istražuju recepte koji mogu zamijeniti normalne obroke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here