Električna vozila postaju naša svakodnevnica, no jesu li održavanja zaista jeftinija?

foto: pixabay

Električni automobili kupljeni godinu ili dvije nakon što su proizvedeni skuplji su za održavanje nego oni na benzin ili dizel. Pokazuje to istraživanje najveće kompanije za prodaju novih i rabljenih automobila u Velikoj Britaniji.

Riječ je o Auto Traderu i podaci kojima barata svejedno ne mijenjaju percepciju da su dugoročno takva vozila ipak isplativija. Dapače, potvrđuje da su dugoročno osjetno jeftiniji no što su vozila s unutarnjim sagorijevanjem.

Auto Trader navodi da je rabljeni električni automobil, do godinu dana od proizvodnje, kroz period od tri godine i pređenih 50.000 kilometara oko 7000 funti skuplji no automobili s unutarnjim sagorijevanjem. Pod time se računaju osiguranje, porezi, servis, električna energija i svaki drugi trošak vezan uz održavanje vozila.

Pa tako istraživanje pokazuje i da električni automobili proizvedeni prije godinu do dvije koštaju u identičnom periodu i na identičnoj kilometraži oko 6000 funti više no oni s unutarnjim sagorijevanjem. Stariji od dvije godine ispast će skuplji za oko 4000 funti.

Ali, bitno je naglasiti da nova električna vozila, kao i ona starija od tri godine, štede oko tisuću funti. Oni stariji od četiri ili pet godina donose uštede od 1500 do 2000 funti.

Razlozi za tako nešto su jednostavni. Za nova električna vozila daju se državni poticaji te razni popusti. Oni stariji od tri godine pak u startu imaju osjetno nižu cijenu od novih pa kad se uračunaju svi troškovi, dođe se do bolje računice.

Bitno je znati sve ovo jer na Auto Traderu jedan od sedam kupaca bira električno vozilo, a 50 posto njih izjavilo je da će unutar sljedećih pet godina, ukoliko bi kupovali novi automobil, sasvim sigurno kupiti električni.

Ujedno, nije na odmet znati i da bez obzira što potražnja raste, kao i ponuda, cijene električnih automobila ne padaju. Istovremeno, automobila s unutarnjim sagorijevanjem padaju… Zato se polako počeo pojavljivati problem rabljenih električnih vozila, koja nitko ili malo tko kupuje.