EU prijeti Meti s drakonskom kaznom od 11,8 milijardi dolara zbog kršenja GDPR-a

Europska unija s krajem prošle godine poslala je Meti, matičnoj kompaniji Facebooka, popis propusta u načinu na koji izvodi politiku oglašavanja. Ako se potvrdi da su ti propusti namjerni ili ih se svjesno nije saniralo, moguća je kazna do 11,79 milijardi dolara.

Ona bi se odredila u skladu s Općom uredbom o zaštiti privatnosti (GDPR) koja kaže da kompanije moraju platiti kazne u iznosu deset posto od ostvarenih godišnjih prihoda. S obzirom da je Meta ostvarila prihode od 117,92 milijardi dolara u 2021., kazna bi iznosila gotovo 11,8 milijardi dolara.

Dojam je da će i doći do nje jer Europska komisija utvrdila je kršenje antimonopolskih pravila Europske unije narušavanjem tržišnog natjecanja vezanih uz online oglašavanje. Komisija se osvrnula na Metino spajanje usluge Facebook Marketplace, platforme za kupnju i prodaju, s osobnom društvenom mrežom, odnosno Facebookom.

“To Facebook Marketplaceu daje znatnu distribucijsku prednost s kojom se konkurenti ne mogu mjeriti”, navode u Komisiji.

Margrethe Vestager, potpredsjednica EK zadužena za politiku tržišnog natjecanja, rekla je da povezivanje Facebooka s Marketplaceom korisnicima ne daje “nikakav izbor su primorani imati pristup Facebook Marketplaceu”.

“Zabrinuti smo da je Meta nametnula nepoštene uvjete trgovanja, dopuštajući joj korištenje podataka o konkurentskim online uslugama na tržištu oglašavanja. Ako se to potvrdi, Metina praksa bila bi nezakonita prema našim pravilima tržišnog natjecanja”, kaže Vestager.

Iz Mete, očekivano odbacuju sve optužbe.

“Nastavit ćemo surađivati s regulatornim tijelima kako bismo pokazali da su naše inovacije proizvoda usmjerene na potrošače i natjecanje”, rečeno je.

Komisija je otvorila istragu o Meti u lipnju 2021., tražeći “moguće antikonkurentsko ponašanje Facebooka”.

Ipak, nakon što kompanija iznese obranu, a Komisija svejedno pronađe dovoljno dokaza o kršenju pravila, može se suočiti s potencijalnim promjenama poslovne prakse ili kaznom do deset posto globalnog godišnjeg prihoda.

Takav razvoj situacije bi označio još jedan neuspjeh za Metu, koja se, između ostalog, suočava s pritiskom investitora zbog njezina okretanja prema metaverzumu. Cijena dionice kompanije pala je više od 60 posto kroz 2022.