Uvođenje krute hrane: Kako prepoznati da je beba spremna?

Uvođenje krute hrani u pravilu se preporučuje nakon navršenih šest mjeseci starosti, iako mnogi kreću s kašicama i znatno ranije. Treba osluškivati djetetove potrebe i mogućnosti, bebina crijeva još uvijek nisu u potpunosti zrela kako bi prihvatile veće količine krute hrane, a grčevi su najčešći pokazatelj njihove nezrelosti.

Je li beba spremna za početka dohrane ili je samo mama spremna?

Neke bebe od samog početka dohrane vrlo brzo savladaju hranjenje na žlicu, okus kašica im prija, a obroci brzo budu konkretni i dovoljni da dijete izbaci mliječni obrok. Druga djeca vrlo sporo prihvaćaju kašice, svaka pripremljena kašica većim dijelom služi za igru, a tek žlica ili dvije završe u bebinim ustima. Važno je oboružati se strpljenjem i biti svjesni da su obje opcije sasvim u redu. Neke bebe brzo prihvaćaju kašice, dok druge još mnogo mjeseci kasnije ne žele ništa osim mlijeka, prenosi Mamin kutak.

Budite uporniji od bebe!

Važno je biti svjestan da baš svaki okus koji djetetu ponudite je za njega potpuna novost. A svi znamo da ni odraslima nije uvijek lako prihvatiti neke nove i nepoznate okuse. To što dijete danas ne želi okusiti neko voće ili povrće nije znak da sutra ili prekosutra neće u identičnoj kašici uživati i pojesti cijelu porciju u slast. Važno je nuditi im iznova i iznova i s vremenom će, kada se upoznaju sa svim okusima, prihvatiti. Tako se razvija zdrav odnos sa hranom koji jako utječe na to kakve će biti djetetove prehrambene navike tokom života.

Budite strpljivi

Strpljenje roditelja jako je važno kod uvođenja dohrane. Često će dolaziti zajedno sa mnogo bačenih kašica koje dijete odbija, no treba mu vremena i vaša ljutnja i frustracija može imati neželjeni učinak na dijete. Hranjenje treba biti ugodno, a ne stres. Ako dijete odbija svu krutu hranu, možda bi bilo dobro napraviti kratku pauzu i pokušati za tjedan dana, možda dijete jednostavno nije spremno za nove teksture i okuse. Dok neka djeca rado prihvaćaju svu hranu, vrlo brzo počinju jesti i komadiće, kod druge djece će ponekad biti potrebno biti blendanje hrane još dug period jer i najmanji komadić izaziva nagon za povraćanjem. I obje opcije su u redu!

Vrijeme i način hranjenja

Biranje idealnog trenutka za ponuditi djetetu kašicu često je prava lutrija. Dijete ne smije biti umorno i razdražljivo, mora biti gladno, ali ne previše gladno jer će , naviknuto na bočicu, htjeti najesti se sad i odmah. Kod uvođenja dohrane također je važno da se nove namirnice nude u prvom dijelu dana kako biste (u slučaju reakcije i alergije na određenu hranu) mogli odreagirati i primijetiti problem dok ste svi budni, a ne tokom noći.

Iako bebe mnogo bolje prihvaćaju slatke okuse, to nikako nije razlog da im nudite isključivo slatku hranu. Upravo zato poželjno je nuditi prvo povrće, jer nakon što se dijete navikne na sladak okus voćnih kašica, većina povrtnih kašica vjerojatno neće biti dobro prihvaćena.

Vaša beba je ta koja određuje koju količinu kašice će pojesti i ne trebaju ju tjerati kada više ne želi jesti. Vi ste ovdje samo u sporednoj ulozi osobe koja je dužna djetetu osigurati zdrav obrok, sve ostalo je na djetetu. Nije utješno, ali je tako, a baš kao i sve ostale faze i ovaj period života će proletjeti.

Postavite realna očekivanja: Što vi očekujete od dohrane?

Važno je shvatiti i kakav način dohrane vi planirate. Želite li isključivo sami pripremati kašice za bebe, planirate li kupovati isključivo organske namirnice ili vam je sasvim u redu i djetetu ponuditi kupljenu gotovu kašicu? Svi ovi stavovi utječu na pripremu za dohranu, ali i njezin tok, stoga je važno sami sa sobom se dogovoriti kakav je vaš plan. Jeste li od roditelja koji djetetu ne planiraju dati slatkiše još dugo, ili vam je sasvim u redu da ponudite djetetu kupljene grickalice i slatkiše? S ovime biste trebali upoznati i ljude oko vas, osobito bake i djetetove ako aktivno sudjeluju u vašem svakodnevno životu i pomažu oko bebe.

Ovisno o broju djece, načinu života i prehrambenim navikama ostatka obitelji postavite si realne ciljeve. Ako cijela obitelj jede zdrave, pretežito kuhane obroke, uz manje varijacije oko začinjavanja vrlo brzo beba može jesti gotovo sve što i vi, samo bez dodavanja soli. Nakon što bebi odvojite porciju hrane, ostatak jela možete začiniti kako vam odgovara i pojednostavit ćete si život.

Planirate li se služiti metodom gdje beba sama uzima hranu, jede komadiće od samog početka ili ćete blendane kašice nuditi djetetu? Prva metoda donosi mnogo više nereda, no djeca ranije krenu jesti gotovo svu hranu, dok kod druge metode mnogo više kontrole i uvida imate nad time koliko je beba doista pojela.