Europska komisija pokrenula natječaj za platformu za jedinstvenu autentifikaciju

Europska komisija je pokrenula natječaj za WiFi4EU platformu za jedinstvenu autentifikaciju. Cilj je ovom novom uslugom osigurati sigurne mreže i omogućiti korisnicima da budu lako prepoznatljivi i autentificirani u drugim mrežama.

Inicijativa WiFi4EU ima za cilj pružiti brzi pristup internetu širom Europske unije putem besplatnih Wi-Fi pristupnih točaka kojima građani mogu pristupiti u sklopu javnih prostora, kao što su parkovi, trgovi, zgrade javne uprave, knjižnice i zdravstveni centri. Prva dva poziva na podnošenje prijedloga za WiFi4EU (studeni 2018. i travanj 2019.) obuhvatili su dodjelu 6.200 vaučera od po 15.000 eura, ukupne vrijednosti 93 milijuna eura. Hrvatskim jedinicama lokane samouprave dodijeljeno je 366 vrijednosnih kupona, ukupne vrijednosti 5.490.000 eura, što Hrvatsku svrstava među 5 zemalja članica koje su uspjele osvojiti najveći broj vaučera. Vaučerima su općine i gradovi financirale opremu i uspostavljanje Wi-Fi pristupnih točaka, koristeći usluge Wi-Fi tvrtki za instalaciju.

Europska komisija se zalaže za potporu WiFi4EU općinama kako bi građanima i drugim krajnjim korisnicima Wi-Fi pristupnih točaka ponudila sigurnije Wi-Fi mreže.

Stoga Europska komisija pokreće natječaj za platformu za jedinstvenu autentifikaciju, kojim želi pronaći tvrtku partnera koja će pružati usluge jedinstvene autentifikacije i daljinskog nadzora za WiFi4EU prema općinama i njihovim krajnjim korisnicima,  ponuditi službu za pomoć za sve tehničke incidente, osigurati učinkovito i troškovno učinkovito pružanje usluga, osigurati visoku kvalitetu usluge te se prilagoditi evoluciji postojećih komponenti usluga i integrirati nove kako bi se zadovoljile moguće nove potrebe i stalno raditi na poboljšanjima.