Facebook radi na razvoju vlastitog operativnog sustava

Facebook u dugoročnim planovima želi potpunu kontrolu nad svojim hardverom i zato se počinje udaljavati od Googlea i njegovo Android operativnog sustava na način da radi potpuno svoj.

Oculus, Portal i svi drugi postojeći te nadolazeći projekti mogli bi vrlo brzo prestati ovisiti o tuđim rješenjima, što je velika i dugogodišnja želja osnivača i izvršnog direktora (CEO) Facebooka Marka Zuckerberga. Na operativnom sustavu radit će Mark Lucovsky, jedan od kreatora Microsoftovog Windows NT operativnog sustava, ali i svih Windows operativnih sustava do “desetke”.

Naravno, jasno je da glavni motiv ovakvog poteza jest neovisnost, koja nije značajna samo po pitanju hardvera kao takvog već i izbjegavanja situacije u kojoj su se našli Huawei, ali i Turska. Dakle, situacije u kojoj Google jednim potezom može ukinuti ili umanjiti podršku pa partner ostaje vezanih ruku.

No, paranoja i kontrola nisu jedino, najveći dio neovisnosti veže se uz planove za Facebook i Instagram kao društvene mreže. Jer, promjena iskustva dolazi već sad, a narednih godina bit će jasno vidljiva. Zuckerberg i njegov tim žele da se te društvene mreže mogu pregledavati kroz objektiv pametnih naočala, a možda i na nosivim uređajima.

Dakle, imaju neku viziju i ne žele gubiti vrijeme dok je shvati netko “izvana”. Kao Google, koji bi potom ideju prilagođavao na Androidu. Ili, još gore, zbog Androida bi se Facebook morao prilagođavati i činiti proizvod možda ne onakvim kakav bi mogao biti uz punu neovisnost. A u današnje vrijeme neovisnost i što brži plasman proizvoda ključni su u utrci s konkurentima.

Uostalom, nešto slično je Samsung odavno napravio na svim uređajima, izuzev pametnih telefona. Trudi se u istom smjeru ubrzano ići i Huawei. Pa zašto ne bi i Facebook, koji svakako ima resursa za tako nešto, baš poput dvoje spomenutih velikana..