Firefox najavio još jedno rješenje koje će poboljšati iskustvo surfanja

FOTO: mozilla

Mozilla je na svom Firefox internetskom pregledniku napokon uvrstio mogućnost koja će ga stabilizirati pa se neće događati tzv. preskakanje prozora. Time se poslušalo zajednicu i izašlo joj se ususret, a usput i poboljšalo iskustvo korištenja originalnog i inovativnog preglednika, koji je poslužio kao temelj za Googleov Chrome.

Naime, svi su se susreli kroz korištenje Firefoxa s preskakanjem prozora. Primjerice, kad se učitava stranica s mnogo elemenata, dogodi se da prozor jednostavno poskoči gore ili dolje kako se elementi otvaraju, što onemogućava normalnu konzumaciju sadržaja. Srećom, odsad toga više neće biti, elementi će se otvarati normalno i neće utjecati na prozor koji je u tom trenutku otvoren.

Nažalost, to znači da će Firefox kasniti podosta za konkurencijom. Chrome je predstavio takvu stabilizaciju još u siječnju 2017. godine, Opera mjesec dana kasnije, Baidu u travnju 2017. I tek sad se odlučio na tako nešto i Firefox. Zašto se toliko čekalo nije jasno, ali očito su postojali problemi koji koče napredak, posebno kad se zna da je rad na popravcima počeo još u rujnu 2016.

Neće to sigurno onda promijeniti stanje na tržištu, kojim dominira Chrome. Dominira s nevjerojatnih 64,7 posto i nema smisla previše se baviti njegovom budućnosti. Ona je svijetla, mirna i bolja no sadašnjost, što se potvrđuje prognozama da će udio na tržištu do kraja srpnja 2019. biti na minimalno 70 posto.

Pobjeda je to Googlea nad konkurencijom i bez obzira što je bila očekivana, malo tko se mogao nadati da će situacija izgledati baš ovako. Dakle, ostatku društva ostalo je boriti se za ono što preostaje. I umjesto da pridobiju nove korisnike, oni po pitanju aktivnosti na mjesečnoj razini ih samo gube.

Iako Microsoft i Mozilla čine mnogo kako bi se svidjeli korisnicima, to jednostavno nije dovoljno. Chrome je vezan uz Googleove usluge, kroz njih ga se konstantno nudi, brz je, pouzdan i kvalitetan.