Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković dolazi u Osijek

Veliki požar izbio je noćas u 00:40 u krugu tvrtke Drava International u Osijeku u najvećoj hrvatskoj tvrtki za reciklažu plastičnog otpada. Tvrtka se bavi proizvodnjom i preradom plastike. Na terenu su sve raspoložive snage CZ OBŽ, požar gase dvije javne vatrogasne postrojbe i 21 DVD iz cijele županije (100 vatrogasaca i 50 vozila).

Policija je izvijestila da nema ozlijeđenim, dim se nadvio nad cijelim Osijekom a mole se građani Osijeka da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike.

U Osijek stiže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Gore bale plastike. Više od 1.000 ‘kvadrata’. U ovom trenutku uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Osijeka požar gase pripadnici još 21 DVD-a iz grada i okolice. Ovo je požar nezapamćenih razmjera na području Osijeka. Tko god ne mora, neka ne izlazi, zbog djelovanja štetnih plinova, posebno oni s respiratornim problemima. Bilo je dosta i štetnih i zapaljivih tekućina. Zahvaljujem vatrogascima na ovoj bespoštednoj borbi. Požar je zahvatio sjeverni dio tvrtke, vjetar oblak i moguće plinove nosi prema jugu. Područje Osijeka nije izravno ugroženo, ali sve južne lokacije od Brijesta jesu.”, rekao je prvoj izjavi s terena Dragan Vulin, načelnik Stožera CZ Grada Osijeka.

Mato Lukić, zamjenik župana osječko-baranjskog i načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ rekao je kako “Situacija još nije zadovoljavajuća. Ne možemo reći da je situacija bolja, da dim i vatra popuštaju. Ovaj vjetar koji je počeo oko 3 sata jutros ne dopušta ugasiti vatru. Znate kako plastika gori i kako se topi. Vatrogasci nadljudskim snagama pokušavaju sve. Usporili su vatru. Spriječena je i veća katastrofa, jer su cijelu noć prebacivali boce s kisikom, zapaljive tekuće iz kruga tvrtke. Situacija je takva da će trajati dugo, možemo samo navijati za vatrogasce. Da je vjetar okrenuo u drugom smjeru, grad se ne bi vidio”.