Znanstveni skup: ‘Tisućljeća među rijekama – arheologija međurječja’ održava se u Belom Manastiru

Beli Manastir je domaćin godišnjeg znanstvenog skupa „Tisućljeća među rijekama – arheologija međurječja“ Hrvatskog arheološkog društva.

Održava se od 03. do 06. listopada u Etnološkom centru baranjske baštine, Beli Manastir, u organizaciji Centra za kulturu grada Belog Manastira, Hrvatskog arheološkog društva, Arheološkog muzeja Osijek, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Instituta za arheologiju u Zagrebu. 

U međuriječju Save, Drave i Dunava je posljednjih 15-tak godina u sklopu velikih infrastrukturnih projekata izvršen veliki broj zaštitnih arheoloških istraživanja. Također, uz podršku Ministarstva kulture i medija, istraživanje Dunavskog limesa je postavljeno kao strateški projekt u sklopu nominacije „Granice Rimskoga Carstva – spomenik svjetske baštine“ na UNESCO listu svjetske baštine. Izuzetno značajan i kontinuiran rad brojnih arheologa potaknula su Hrvatsko arheološko društvo da se u 2023. godini skup Društva, po prvi puta, održi u Belom Manastiru.

Pozdravni govor održao je gradonačelnik Tomislav Rob.

U sklopu znanstvenog skupa u četvrtak 5. listopada 2023. godine u 18 sati u prostoru Arheološkog muzeja Osijek Hrvatsko arheološko društvo uručit  će Nagrade Hrvatskog arheološkog društva za 2021. godinu.

Dobitnici nagrada:

  • NAGRADA HRVATSKOG ARHEOLOŠKOG DRUŠTVA ZA RAD U DRUŠTVU „Don Šime Ljubić“ dodjeljuje se dr. sc. Bruni Kuntić Makvić
  • GODIŠNJE NAGRADE „Josip Brunšmid“ dobivaju: dr. sc. Mate Parica za monografiju „Prapovijesne maritmne konstrukcije Dalmacije i Kvarnera“ i dr. sc. Ina Miloglav za populaciju arheologije u zemlji i svijetu za organizaciju konferencije „METARH – Methodology and Archaeometry“

Istoga dana u 19 sati u Arheološkom muzeju Osijek u suradnji sa Arheološkim muzejom u Zagrebu bit će otvorene dvije izložbe „Arheologija iz zraka“ i „Tisućljeća među rijekama – arheologija međurječja / Najnovija arheološka istraživanja na području Baranje“.

Izložba „Arheologija iz zraka“ postavljena je s ciljem prikazivanja nekih od najzanimljivijih i najatraktivnijih zračnih fotografija arheoloških lokaliteta s prostora Republike Hrvatske. Ova izložba fotografija odudara od klasičnih arheoloških izložaba i osnovni fokus stavljen je na fotografije, dok su podaci o arheološkom kontekstu svedeni na minimum.

Autori izložbe: Miroslav Vuković (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu)
 
Dok izložba naslovljena „Tisućljeća među rijekama – arheologija međurječja /  Najnovija arheološka istraživanja na području Baranje“ obuhvaća desetak arheoloških lokaliteta istraženim u posljednjih desetak godina na području Baranje kada su se infrastrukturni radovi uvelike povećali, posebice izgradnjom dijela autoceste od Budimpešte do Ploča, tzv. Koridor 5C.

Posljednji zaštitni radovi većeg obima obavljeni su tijekom 2020. godine, a prethodili su izgradnji obilaznice oko grada Belog Manastira. Tada su istražena dva arheološka lokaliteta, AN 1 Beli Manastir – Šumarina i AN2 Beli Manastir – Staro Selo. Sustavna arheološka istraživanje provode se na lokalitetima u Kotlini, Popovcu i Batini. 

Autori izložbe: Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu), Dragana Rajković (Arheološki muzej Osijek) i Igor Vukmanić (Arheološki muzej Osijek)