Globalno PC tržište u 4. kvartalu 2020. skočilo za visokih 25 posto

Canalys u najnovijem izvješću pokazuje da se PC tržište ubrzano oporavlja, a tako nešto temelji na podacima u posljednjem kvartalu prošle godine. Kroz ta je tri mjeseca zabilježen rast od 25 posto na godišnjoj razini, odnosno, isporučeno je 90,3 milijuna uređaja.

Zanimljivost je da se pritom ne računaju tableti, koji u posljednje vrijeme “guraju” situaciju prema naprijed i “maskiraju” brojke o isporukama računala. Zato je ovo istraživanje vrijedno i pokazuje pozitivan trend, koji bi trebao biti nastavljen kroz ovu godinu.

Jer, već treći kvartal zaredom tržište je raslo i tako nešto dovelo je do ukupno 235,1 milijun isporuka kroz 2020., što je bilo dovoljno za rast od 11 posto. Da nije bilo nestašice tijekom prvog kvartala, bilo bi još i bolje. Zato se očekuje i da će ova godina biti još bolja, problema te vrste nema.

Ali, nije sve pozitivno, stolna računala i radne stanice su pale za 22 posto na godišnjoj razini te ih je isporučeno 61,9 milijuna.

Kad su proizvođači u pitanju, svi najveći su rasli, a Lenovo je na prvom mjestu s 23,12 milijuna isporuka, udjelom na tržištu od 24,9 posto i godišnjim rastom od 29,1 posto. Iza njega slijedi HP s 19,13 milijuna isporuka kroz četvrti kvartal, 21,2 posto udjela i rastom od deset posto.

Na trećem mjestu je Dell s 15,79 milijuna isporuka, udjelom od 17,5 posto i rastom od 27 posto. Apple je četvrti i iako je prodao 7,18 milijuna uređaja te ima osam posto udjela, bilježi rast od čak 45 posto. To je najviše u ovom društvu gdje je na petom mjestu Acer sa 6,15 milijuna isporuka, udjelom od 6,8 posto i rastom od 38,6 posto na godišnjoj razini.

U konačnici, sve ovo su izvrsne vijesti jer godinama je PC tržište stagniralo ili padalo, ali inovativnost je pokazala rezultate. I pandemija koronavirusa svakako je ubrzala prepoznavanje te inovativnosti od strane tržišta.