Globalno tržište nosivih uređaja naraslo za 65 posto

Tržište nosivih uređaja nastavilo se zahuktavati i kroz treći kvartal ove godine, što zorno pokazuju podaci koje donosi IDC. Ukupno, riječ je o 84,5 milijuna isporučenih uređaja, a očekivano je uvjerljivo prvi po tom pitanju Apple s njih 29,5 milijuna i rastom od nevjerojatnih 195,5 posto na godišnjoj razini.

Ne zaostaje previše ni drugoplasirani Xiaomi sa 66,1 posto rasta, ali brojka isporuka ipak je dosta skromnija, na 12,4 milijuna. No, čak je i to dovoljno za drugo mjesto u kvartalu. Što se tiče trećeplasiranog, to je Samsung s 8,3 milijuna isporuka i rastom od 156,4 posto. Ukupno, tržište je zabilježilo rast od 94,6 posto.

Kad se pak govori o ukupnom udjelu na tržištu, Apple je uvjerljivi lider s 35 posto, što je 12 posto bolji rezultat nego u isto vrijeme prošle godine. Slijedi Xiaomi s 14,6 posto, što je slabije za 2,5 posto nego prošle godine. I treći je Samsung s 9,8 posto, što je rast od 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kao da je Samsung “oteo” Xiaomiju udio, takav dojam ostaje.

I dok su Apple i Xiaomi svakako lideri svaki na svoj način priča za sebe, Fitbit je u fokusu nakon što ga je početkom listopada ove godine preuzeo Google za 2,1 milijardu američkih dolara. Posao ima smisla jer godinama se Google pokušava nekako nametnuti na tržištu nosivih uređaja sa svojim Wear OS operativnim sustavom, ali još uvijek bez većeg učinka. Svakako, to će se promijeniti jer Fitbit imat iskustvo, kvalitetu i prisutnost potrebnu za iskorak. Trenutno je peti s 3,5 milijuna isporuka, rastom od 0,5 posto i udjelom od 4,1 posto.

Ne treba na kraju priče zaboraviti ni četvrti Huawei, koji je zabilježio najznačajniji rast – čak 202,6 posto! Pritom, bilježi 7,1 milijuna isporuka i ima udio od 8,4 posto na tržištu.

Same isporuke najbolje kotiraju u Kini i njenoj okolici s 18,3 milijuna, potom slijedi EMEA regija s 10,3 milijuna, obje Amerike s 9,8 milijuna i Azijsko-pacifička regija sa 7,1 milijuna.