Google otkrio kako uspjeva tako brzo dostavljati rezultate pretraživanja

foto:pixabay

Iz Googlea se rijetko mogu čuti detalji o načinima na koje se odvijaju internetske pretrage putem njegove tražilice, no nedavno je iz kompanije stiglo nekoliko zanimljivih informacija. Time javnost ipak dobiva određeni uvid u to kako funkcionira Google Search.

Konkretnije, riječ je o samoj brzini obavljanja pretraga i, bez većeg iznenađenja, to se obavlja uz korištenje radne memorije (RAM) i SSD diskova. Uz njih se brzo pristupa, a potom lako pohranjuje, sadržaj kojem se često pristupa. Detaljnije je u podcastu situaciju pojasnio Googleov Gary Illyes.

Prema njemu, Google indeksira sadržaj korištenjem tri različita tipa pohrane podataka. Najbrži je RAM, ali i najskuplji. Zatim slijede SSD diskovi i na kraju HDD diskovi, koji jesu najjeftniji, no ujedno su i najsporiji. Naravno, svaki ima određenu ulogu, ne vrednuju se isključivo po tome koliko koštaju.

Dakle, RAM služi kako bi indeksirao dokumente koji će se češće prkazivati u rezultatitma pretraga dok preostala dva tipa pohrane služe za sadržaj koji se rjeđe prikazuje u pretragama. Tako korisnici dobivaju mogućnost brže i kvalitetnije usluge, bez da osjete ikakvu zadršku. Google, istovremeno, dobiva učinkovit način rada. U smislu brzine, pohrane i troškova.

Illyes je pojasnio i na koji način Google odlučuje o tipu pohrane u datom trenutku. Primjerice, objasnio je, ako se radi o dokumentima za koje se zna da će se tražiti svake sekunde, “oni će se naći na nečemu superbrzom”. A to je RAM. Zatim, ako se radi o nečemu što se ne pretražuje toliko često, poslužit će SSD. Na kraju, za ono što se pretražuje najrjeđe, poslužit će hard diskovi.

Naravno, ono što se pojavljuje brzo, ima prioritet i po pitanju pozicioniranja pa oni koji žele biti što više u pretragama, moraju poraditi na SEO segmentu poslovanja.

Za više o načinu na koji Google funkcionira u ovom smislu proučite podcast.