Google ugasio alat za skraćivanje linkova goo.gl

Google nerijetko odustaje od svojih proizvoda i novi na toj listi od 30- ožujka ove godine jest jest Google URL Shortener ili skraćeno goo.gl. Pokrenut je u prosincu 2009. i namjena mu je bila skratiti URL linkove kako bi bilo praktičniji za korištenje. I to, isprva, u Google Toolbar i Feedburner, koji više ne postoje pa samo potvrđuju tezu iz početne rečenice.

Ipak, goo.gl se uspio održati čak deset godina i imao je namjenu na društvenim mrežama, ponajviše Twitteru gdje je skraćivanje URL linkova iznimno korisno s obzirom na limit znakova koji se mogu postavljati u objavama. Ali, to nije bilo toliko značajno da bi Google razmišljao dugoročno o svojoj kreaciji i zadržao je “na životu”.

Zapravo, nije dostupan već neko vrijeme, u svibnju 2018. godine onemogućeno je njegovo preuzimanje novim korisnicima, a sad ga više ne mogu koristiti ni oni postojeći. Naravno, postojeći goo.gl linkovi i dalje će raditi kao što su radili dosad, ali neće se moći kreirati novi. Google stoga potiče developere da se okrenu prema Firebase Dynamic Links, a korisnike da se okrenu prema Bit.ly ili Ow.Ly.

Sami servis bio je omogućen svima besplatno, koristio se bez prijave jednako kao i s prijavljenim Google korisničkim računom. Prednosti koje je pritom imao prijavljeni korisnik bila je analitika, što znači da se uz goo.gl moglo vidjeti koliko je puta skraćeni link bio kliknut, kojeg dana, na kojoj web stranici, iz koje zemlje… Što se društvenih mreža tiče, goo.gl je bio zanimljiv jer je analitikom nudio mogućnost izračunavanje efektivnosti objava, što je itekako korisno.

Od ožujka 2014. bila je dostupna i Android aplikacija donoseći tako jednostavnost skraćivanja linkova i praćenja analitike na mobilne uređaje. Naravno, bila je besplatna i uvelike je pomogla u vremenu kad su se internetski korisnici okrenuli prema mobilnom surfanju. Stoga, šteta je što se goo.gl gasi, ali činjenica je i da sve što nudi ima konkurencija pa nitko neće patiti njegovim nestankom. Eventualno će se pojaviti tek nostalgija…