Veliki interes poduzetnika za bespovratna sredstva iz projekta „B Light“

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije danas, 9. travnja 2019. godine, predstavljen je treći poziv u sklopu projekta „B Light“ Grant Sheme za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih poduzetnicima. Ukupna vrijednost projekta je 12.510.299 eura, od čega je 7,6 milijuna eura bespovratnih sredstava namijenjeno poduzetnicima. Provedba projekta je počela 1. siječnja 2017. godine, završava 1. srpnja 2021. godine, a – kako je rekao Stjepan Ribić, ravnatelj Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije – interes poduzetnika je znatno veći od raspoloživih sredstava.

– Srednje i malo poduzetništvo trebaju biti perjanica gospodarskog razvoja Osječko-baranjske županije, Hrvatske kao i susjedne Mađarske, a pogranična suradnja članica EU je dobar model ostvarivanja ovakvih potpora. Na žalost, puno dobrih ideja neće ući u realizaciju jer je iznos potpora ograničen, kao i rok natječaja. Nadamo se da će biti još ovakvih natječaja u narednom razdoblju te da ćemo uspjeti nagovoriti Europsku komisiju da mora još više ulagati u gospodarstvo, pogotovo u regiji kao što je naša koja nije dostigla razinu razvijenosti ostalih članica EU. Ovom području trebaju i biciklističke staze, uređeni parkovi i drugi slični projekti, no bez pokretanja gospodarstva sve to neće imati punu vrijednost kakvu bi trebalo imati, odnosno sve dok ne budemo imali sretne ljude koji rade i zarađuju – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

„B Light“ (Beneficiary Light) Grant Shema je projekt kojim se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom prostoru Hrvatske i Mađarske u okviru Interreg V-A Programa suradnje Hrvatska-Mađarska 2014-2020. Svaki Light projekt se treba sastojati od najmanje jednog Light partnera (poduzetnika) s obje strane granice, a svaki Light partner (poduzetnik) treba biti registriran ili imati podružnicu tvrtke unutar područja definiranog programom. Light partneri (poduzetnici) trebaju pripadati kategoriji malih i i srednje velikih poduzeća (MSP) kako je propisano u prilogu 1. uredbe Komisije 651/2014/EU. Minimalan oblik suradnje na Light Projektu je razvoj zajedničke tehnologije, usluge ili proizvoda nastalih povezivanjem Light Partnera koji djeluju na različitim stranama granice, a radi uspostave nove opskrbne mreže i/ili zajedničkog nastupa na novim tržištima.

Najniži ukupno prihvatljivi trošak iznosi 40.000 eura, a najviši 180.000 eura, s time da Light korisnik preko „B Light“ Grant Sheme može koristiti subvencije EFRR-a do 75 % (od 30.000 do 135.000 eura), a ostatak iznosa nadopunjavaju sami Light partneri (poduzetnici).