Google uvodi partnere za sigurnosnu zaštitu kako bi poboljšao sigurnost Play Store-a

Google se uvelike trudi zaustaviti pošast zaraženih aplikacija na Play Storeu i da bi to postigao u još boljoj mjeri no dosad, odlučio je sklopiti partnerstva sa sigurnosnim kompanijama ESET, Lookout i Zimperium, koje su specijalizirane za mobilnu zaštiti te će svakako pomoći poboljšanju sigurnosti u Play Storeu.

Konkretnije, Google je obznanio kako se ova partnerstva zapravo zovu App Defense Alliance ili na hrvatskom – Savez za obranu aplikacija. Cilj je jednostavan, spriječiti loše aplikacije da dođu do korisnika, odnosno, cilj je srezati prijetnje u korijenu i uz ovakve snage bi se to trebalo postići.

Sve do kreiranja ovog saveza, koji je počeo s radom 6. studenoga, Google se trudio sam štititi korisnike i nije mu išlo toliko loše, ponajprije jer je Google Play Protect usluga iznimno korisna i skenira sve aplikacije koje može pronaći, zatim se koristi strojnim učenjem kako bi ih bolje razumjela i u konačnici unaprijed detektirala malware. Ipak, bez obzira na moć te usluge, često su se znale potkrasti štetne aplikacije. Kao SimBad.

Taj sofisticirani malware, koji je kao metu imao Android korisnike diljem svijeta, uspio se infiltrirati unutar Play Storea pa zaraziti 150 milijuna mobilnih uređaja. Dakle, to je samo dokaz da se Google Play Protect može prevariti i možda je baš taj napad u prvoj polovici ove godine bio ključan da Google odluči promijeniti sklop pa zatražiti pomoć drugih u borbi protiv velikih napasti, koje svakog dana pokušavaju pronaći put do korisnika.

I nije da ih ima puno, svega 0,04 posto svih preuzetih aplikacija na Play Storeu označeno je kao malware, što je otprilike njih 30 milijuna. U ukupnom broju to se ne čini mnogo, ali 30 milijuna malicioznih aplikacija svakako jest mnogo jer ako jedna kao SimBad može zaraziti 150 milijuna mobilnih uređaja, onda je jasno koliku razornu moć maliciozne aplikacije imaju.

Svakako, uz ESET, Lookout i Zimperium takvo bi se stanje trebalo promijeniti na bolje, više u smjeru boljeg ekosustava za Android korisnike…