Nezaboravni program povodom 20. godina folklorne skupine Čardaš iz Suze

Plesna skupina Čardas iz Suze proslavila je 20. godišnjicu svog osnutka. Tijekom dvadeset godina gotovo stotinu plesača naučilo je šesnaest koreografija koje su izvedene više od petsto puta. Dio toga su pokazali na jubileji, a rezultat njihovog energičnog i zadivljujućeg plesa bio je, kao i uvijek, nasmijana publika koja ne štedi ruke od pljeskanja.

Malobrojnu skupinu prije dva desetljeća, motivirala je želja za činjenjem nečeg novog, entuzijazam i ljubav prema narodnom plesu. Taj unutarnji pokretački nagon bio je toliko jak da su kroz nekoliko godina postali najbolja hrvatska mađarska plesna skupina u Hrvatskoj.

Naporno su radili,i davali sve od sebe kako bi domaća publika okusila bogatu narodnu plesnu kulturu Mađara Karpatske doline. Svugdje su bili  uspješni, a od početka se moglo vidjeti kako će nešto biti od njih. S godinama su pred našim očima postali „profesionalci“. Imali su brojne nastupe u zemlji i inozemstvu. Naravno, uspjeh i znanje ne daju se besplatno, pa iza sebe imaju puno napornih proba. Polovina sadašnje plesne skupine više nije sastavljena od osnivača, ali su i oni još uvijek prisutni i drže skupinu na okupu.

Jedna takva osoba je Janoš Fica, koji udrugu vodi od njenog osnivanja, a čiji su trud pohvalili njegovi suradnici. Pohvale zaslužuju i svi oni koji su Čardašu pružili moralnu i financijsku potporu. Prilikom takvih zahvaljivanja naglasak je bio na DZMH-u, koji ih je godinama podržavao i pomagao da postanu najbolja mađarska plesna skupina u Hrvatskoj. Posebne pohvale upućene su i Mariji Fica Smit, koja je sudjelovala u osnivanju udruge i još uvijek je nezamjenjiva pomoćna ruka udruge. Prve plesne korake pokazao im je Ferenc Dobsai stariji , a nakon njega podučavala ih je Žužana Kettős Ognjenović. Prve koreografije naučene su kroz mjesec – dva. Pohvale za rad  nisu zaobišle niti koreografa Oszkara Vasa.

Publika je na jubilarnoj godišnjici kroz produkciju plesača dobila uistinu jedinstveno umjetničko iskustvo. Plesovi su bili oduševljavajući.

Članovi udruge su jednoglasni u tome kako skupina djeluje kao jedna velika obitelj, Naime, ona je prožeta  ljubavnim vezama, brakovima, i kumstvima između plesača. Nastale su neraskidive veze koje će trajati zauvijek i nadaju se kako će zajedno proslaviti još puno lijepih obljetnica.

O  njihovih dvadeset godina postojanja objavljena je i knjiga, koja će kroz fotografije pomoći ponovo proživjeti lijepe i nezaboravne trenutke koje su proveli zajedno. Publikacija je objavljena uz potporu Zaklade Bethlen Gábor iz Mađarske.