Gradsko kazalište Beli Manastir vratilo se s gostovanja iz Praga

Program međunarodne kulturne razmjene, koji je financira iz proračuna Ministarstva kulture RH, do sada je Gradskom kazalištu Beli Manastir, jedinom kazalištu za djecu i odrasle u Baranji, omogućio da svoje kazališne predstave odigraju u Njemačkoj, Austriji i Češkoj, a već za dva tjedna odlaze u Sloveniju.
 
Odlična je to prilika za promidžbu hrvatske kulture u velikim europskim metropolama u kojima uspješno baranjski glumci predstavljaju svoj grad, svoje kazalište i svoju domovinu. U Pragu su boravili krajem kolovoza, gdje su pozvani, nakon što su prošle godine odigrali „Pale sam na svijetu“ te su oduševili najmlađu prašku publiku.
 
Ovoga puta gostovanje je imalo i poseban socijalno – humanitarni karakter jer je u organizaciji domaćini i brojnih čeških sponzora u tom periodu boravio određeni broj djece iz SOS sela iz Hrvatske (Ladimirevci i Lekenik), Bosne i Hercegovine (Gračanica i Sarajevo), Srbije (Kraljevo) i Makedonije (Skopje). Tom prilikom, djeca su uživala u najdugovječnijoj predstavi belomanastirskog kazališta, „Put po svijetu“, a uloge su ponijeli Dunja Vlahek, Daniela Taslidžić Herman i Matija Barić. Tekst potpisuje Tode Nikoletić, režiju Daniela Taslidžić Herman, a ton i svjetlosne efekte Zoran Herman. Idućeg dana, djeca su uživala u dramskog – pedagoškim igrama, koje iako su zamišljene 45 minuta, potrajale su gotovo 2 sata, a učestali pljesak i dječje navijanje za timove još su više podigli veselu atmosferu u samnom središtu Praga.
 
Na kraju je uz kraću foto i video prezentaciju, Daniela Taslidžić Herman predstavila grad Beli Manastir i rad i uspjehe Gradskog kazališta Beli Manastir. 14. rujna kazalištarci odlaze u Sloveniju a već su sada u pripremama za početak nove kazališne sezone. Cijeli glumački ansambl i uprava kazališta zahvaljuju se Ministarstvu kulture, Gradu Belom Manastiru, Osječko – baranjskoj županiji, Privrednoj banci Zagreb i portalu Baranja.info na podršci u njihovom radu. U novoj sezoni koja počinje ovaj mjesec moći će se pogledati reprizni naslovi kazališnih predstava, gostovanja drugih kazališta, Noć kazališta (studeni) i božićni program (prosinac), a drugio dio sezone, donosi i nove premijerne naslove.