HAC ima novu aplikaciju, pogledajte o čemu je riječ

foto: MB Press/arhiva

Hrvatske autoceste (HAC) predstavile su projekt Crocodile 3 Croatia te mobilnu aplikaciju LiveTrafficHR, pomoću koje korisnici autocesta mogu u realnom vremenu dobivati informacije važne za planiranje i sigurnost putovanja.

Predstavljajući mobilnu aplikaciju, Davor Bičanić iz HAC-a kazao je da se korisnici u aplikaciju mogu prijaviti jednostavno, samo putem osobnog maila.

Informacije koje služe sigurnosti prometa vozačima se dijele u realnom vremenu. Vozači uz ostalo mogu planirati putovanje i u svakom trenutku znati gdje se nalaze, dok će im se u slučaju nesreće ili loših vremenskih uvjeta na nekoj dionici prikazati obilazna ruta. Aplikacija će, također u realnom vremenu, informirati o svim radovima na cestama, meteo uvjetima i kompletnom stanju na hrvatskim autocestama.

Aplikacija je povezana i s hitnim službama putem broja 112, tako da ako, recimo, vozač naiđe na neku nesreću, nadležne službe može kontaktirati putem aplikacije.

Direktorica Odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju HAC-a Marina Pintur rekla je da projekt rezultira boljim upravljanjem prometnim tokovima, boljem planiranju putovanja te pravovremenim informiranjem o izvanrednim situacijama i vremenskim nepogodama, s ciljem smanjivanja broja nesreća, smrtnih slučajeva, ozljeda i materijalnih šteta.

Navela je kako projekt “Crocodile 3” obuhvaća sedam država EU-a: Austriju, Češku, Mađarsku, Italiju, Sloveniju, Cipar i Hrvatsku. Dodala je da projekt vozačima omogućava da prije ili tijekom putovanja optimiziraju rutu, reagiraju na poremećaje u prometu i izbjegavaju potencijalno opasne situacije.

Vrijednost projekta je 4,89 milijuna eura od čega je 85 posto, odnosno nešto više od 4,1 milijun eura financirano sredstvima iz EU-ovih fondova.