HDZ predstavio program za Grad Beli Manastir

Danas je ispred gradskih bazena predstavljen program razvoja grada Belog Manastira za predstojeće lokalne izbore. Program je predstavio aktualni gradonačelnik Tomislav Rob kao kandidat za ponovni mandat skupa s kandidatima liste za Gradsko vijeće koalicije HDZ i HSU, te zamjenikom Goranom Hesom.

Naglasio je kako se program simbolično predstavlja ispred bazena jer je to po njemu najljepši projekt ostvaren u posljednje četiri godine. Program se sastoji od devet poglavlja i 83 stavke.

Rob je redom predstavio poglavlja i izdvojio neke stavke i projekte. Prvo poglavlje odnosi se na gospodarstvo gdje se ističe nastavak i povećanje potpora za poduzetnike, smanjenje obaveza davanja i nastavak programa poticanja poljoprivrede. Od infrastrukturnih projekata ističu se nastavak izgradnje poslovne zove, izgradnja skladišnih kapaciteta te izgradnja koridora VC koji je u tijeku.

Naglašava kako grad treba ići u smjeru zelenog, modernog i digitalnog zbog čega se u programu nalazi stavka i digitalizacija gradske uprave. Odnosi se i na osnivanje platformi popu e-Komunalno za prijavu komunalnih i infrastrukturnih problema putem mobilnih aplikacija te e-Transparentno u smjeru otvorenog i dostupnog grada prema građanima. Od infrastrukturnih projekata izdvaja se obnova i uređenje velike gradske vijećnice u Ljepotici.

Po pitanju prometne infrastrukture i usluge Rob na prvo mjesto stavlja uvođenje gradskog prijevoza, zatim izgradnja obilaznice koja je u tijeku, rekonstrukcija podvožnjaka koji godinama pravi probleme, proširenje biciklističkih staza, nova parkirališta, nastavak izgradnje vinskih cesta i slično.

U poglavlju komunalne infrastrukture izdvaja se izgradnja sustava javne odvodnje u prigradskim naseljima i u Belom Manastiru, nove investicije u razvoj vodoopskrbne mreže, uvođenje pametnih brojila u kućanstva, obnova tržnice, uređenje groblja i kuće ispraćaja u Šumarini i drugo. Rob naglašava kako su u suradnji s građanima sastavljali ovaj program, a tri infrastrukturna projekta predložena su od strane građana. Radi se o projektu ,,Bele Bartoka” koji obuhvaća uređenje, izgradnja pristupne ceste i parkirališta u tom naselju, zatim projekti ,,Beljsko naselje” i ,,Brdo” koji obuhvaćaju rekonstrukciju kolnika, izgradnju nogostupa i javne rasvjete u tim područjima.

Nastavak i podizanje mjera stipendija za učenike i studente, sufinanciranje prehrane i udžbenika školarcima, potpore za novorođenu djecu, potpore za stambene kredite mladim obiteljima i slično temelj su socijalne politike koju ova opcija obećava u iduće četiri godine. Neki od novih projekata su novi dječji vrtić kao dio projekta Mađarskog kulturnog centra te projekt dodjele gradskih zemljišta mladim obiteljima za izgradnju kuća.

Umirovljenici i socijalno ugroženi u poseban su segment, naglasio je Rob, i dodao kako se nastavlja s projektom Zaželi, obećava naknade za troškove ogrijeva za umirovljenike s nižim primanjima, uređenje okućnica za starije i nemoćne osobe bez potpore obitelji.

Za nacionalne manjine i kulturu ističu se Srpski kulturni centar i Mađarski centar te izgradnja Romskog kulturnog centra koji su u procesu. Kao i postavljanje stalnog postava arheoloških nalaza s područja grada u suradnji s Arheološkim muzejom u Osijeku i Institutom za arheologiju.

Osim do sada dovršenih projekata orijentiranih prema turizmu, kao što su Kuća baranjskog kulena u programu se ističe izrada suvenira Belog Manastira te nove rute na Banovom brdu.

U kontekstu sporta, izdvaja se gradski športski park s izgradnjom novog stadiona te uređenje sportske dvorane. Od novih projekata tu su izgradnja sportskih terena s umjetnom travom te vanjska vježbališta. Dok gradski bazeni očekuju svoju drugu fazu.