HZMO objavio kada kreće isplata mirovina u studenome

foto: Pixabay/Ilustracija

Isplata mirovina za listopad korisnicima računa u bankama počinje u srijedu, 8. studenoga, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Pojedini umirovljenici mirovine su već dobili, s obzirom na to da ih pojedine banke svojim korisnicima isplaćuju unaprijed već od prvog dana u mjesecu. No, ostali će morati pričekati 08. studenoga.

Nakon polugodišnjeg usklađivanja mirovine su rasle za rekordnih 8,42 posto. Takve uvećane mirovine isplaćene su korisnicima za kolovoz i sa zaostacima za srpanj pa je u rujnu umirovljenicima sjela ‘dvostruka’ povišica. U listopadu smo dobili mirovinu uvećanu za postotak usklađivanja, a tako će biti i sada pa nadalje, sve do idućeg usklađivanja mirovina početkom 2024. godine.

Prosjek mirovina za 1,13 milijuna umirovljenika prošlog mjeseca iznosio je 449 eura. Ako uzmemo u obzir i mirovine koje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) isplaćuje prema međunarodnim ugovorima za dio radnog staža ostvarenog u Hrvatskoj, prosječna mirovina doseže 507 eura. Ova prosječna mirovina predstavlja značajan udio od 43 posto u prosječnoj hrvatskoj plaći.


Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na infotelefonima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici HZMO-a.