Idući tjedan počinje izgradnja Interpretacijskom centra u Karancu

Općina Kneževi Vinogradi sve se više razvija uz pomoć infrastrukturnih projekata koji vrijede milijune! Nakon što je u proteklom razdoblju završen projekt sustava javne odvodnje i rekonstrukcije Ulice Nikole Tesle u Karancu, ukupnoj vrijednosti oko 4 milijuna eura, idućeg tjedna počinju radovi na novom kapitalnom projektu.

Već dugo najavljivani Interpretacijski centar Karanac kreće s izgradnjom. Na lokaciji današnje pošte u samom centru naselja bit će novi, moderan objekt vrijedan 600 tisuća eura. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

,,Značaj projekta je višestruk. Sve vrijeme pokušavamo prezentirati Karanac ne samo kao naš turistički brend nego i kao brend županije i smatramo da kao takav zaslužuje turistički objekt”, ističe načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić.

Posjetiteljski centar je zamišljen kao ishodišna točka gdje će se, sve brojniji turisti, upoznati s kompletnom turističkom ponudom. Kroz interakciju bit će im prezentirana ponuda. U sklopu centra će biti i suvenirnica s lokalnim proizvodima. Bit će kongresni prostor za seminare, radionice, konferencije, etno kutci te vanjski prostor gdje će biti izgrađena pozornica za sva događanja i manifestacije.

Druga faza obuhvatit će izgradnju parkirališta: ,,Parking nam je vikendima velik problem uslijed autobusnih tura centar sela se zakrči”, naglašava načelnik.

Nova zgrada Općine

Prije više od godinu dana zgrada Općine stradala je u nesretnom događaju s plinom koji je oštetio zgradu, koja je i do tada bila neuvjetna za rad. Nesretni slučaj postao je pokretač izgradnje nove općinske zgrade.

Radovi su u tijeku, a očekivani završetak je kraj godine. Sredstva za novu zgradu osigurana su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Osječko-baranjske županije i proračuna Općine.

Uređena igrališta

Pri kraju su radovi na multifunkcionalnom igralištu u Kamencu: ,,Najmlađi će mještani Kamenca dobiti kutak za više sportova, park, igralište, fitnes sprave, a  to je mještanima nedostajalo”, ističe načelnik.

Kramarić dodaje kako je preostalo obnoviti Dom kulture u Kamencu što će ovisi o budućim natječajima.

Još jedno igralište koje se uređuje je prvi teren manjih dimenzija s umjetnom travom u Baranji koji će se nalaziti u sklopu SRC-a. Radovi kreću idući tjedan, a bit će gotovo vrlo brzo. Projekt u suradnji s HNS-om.

Za najmlađe je učinjeno još mnoštvo toga. U tijeku je vanjsko uređenje dječjeg vrtića u Suzi. Pri kraju su radovi na obnovi krovišta, fasade, uređenje dvorišta i okoliša.

Završena je i obnova školske dvorane u Kneževim Vinogradima gdje je kompletno promijenjena stolarija i postavljena nova gumena podloga umjesto starog parketa.

Brojni projekti u planu

Načelnik Kramarić kaže  kako je pripremljeno više projekata, a njihova provedba ovisi o natječajima na koje su prijavljeni. Unatoč tome do kraja godine očekuje se provedba dva velika projekta.

U suradnji s Hrvatskim cestama radit će se na rekonstrukciji oborinske odvodnje u Suzi i Zmajevcu koji sada tijekom obilnih oborina završavaju plivajući. Plan je na pet lokacija povećati rešetke koje prikupljaju vodi i usmjeravaju ju k lateralnom kanalu.

Još jedan projekt je spajanje plinovoda Kneževi Vinogradi – Kotlina: ,,Plinska mreža je provedena kroz glavnu ulicu u Kotlini, međutim spoj nije napravljen. Prema HEP-u u drugom dijelu godine konačno bi trebali biti odrađeno”, zaključuje načelnik.