Influenceri se pripremaju za Instagram bez lajkova

Instagram mijenja svoju politiku i uskoro više neće nuditi “lajkove”, što influenceri moraju jako dobro proučiti te se prilagoditi jer bi mogli ostati bez titule koju ponosno nose.

Primjerice, jedan Sam McAllister ima 23 tisuće pratitelja na toj društvenoj mreži i dok to nije brojka koja bi mu osigurala iznimnu slavu, “lajkovi” svakako jesu jer taj 23-godišnji fotograf ih na svakoj objavi ima više od tisuću, s tim da mnoge prelaze pet tisuća. Dakle, postigao je angažman i to je ono što se cijeni kod influencera te privlači oglašivače.

Naravno, zabrinut je zbog onoga što slijedi jer bez “lajkova” ostat će na pratiteljima, kojih nema toliko da bi mogao živjeti na identičan način, a to je od objava na Instagramu. Zato se nada da na toj društvenoj mreži neće doći do velike promjene, koja se trenutno testira u Irskoj, Australiji i na Novom Zelandu.

“Na taj način želimo smanjiti pritisak koji postoji na platformi. Nedovoljan broj “lajkova” može poljuljati samopouzdanje korisnika pa gubi motivaciju obavljivati. Naravno, svjesni smo da mnogim kreatorima sadržaja to ne odgovara i naglašavamo da mislimo na njih i njihove potrebe. Naći ćemo rješenje koje bi im omogućilo komunikaciju s partnerima”, naglasili su iz kompanije Facebook.

Način na koji bi se to postiglo nije previše jasan, niti ga se objavilo na Instagramu, tako da influenceri ni ne mogu pripremiti konkretnu strategju za platformu bez “lajkova”. Upravo se zato neki od njih pripremaju unaprijed pa pozivaju pratioce da ostavljaju komentare, koji su još bolji način pokazivanj angažmana. I to bi moglo upaliti jer umjesto “lajkova” ljudi će željeti iskazati podršku.

Osim toga, poziva se i na “repost”, “hashtag” i direktno “tagiranje” influencera, tako da se njegovo ime i profil konstantno “vrte” na platformi. Sve to brandovima zorno pokazuje da se isplati stati uz nekog influencera.

No, svima bi bilo daleko lakše kad bi “lajkovi” ostali gdje su i bili dosad, na identičan način kao dosad…