Ing. bilinogojstva, Valentina Peter pruža stručno savjetovanje članovima Gazdinskog kruga Demokratske zajednice Mađara Hrvatske

U okviru Gazdinskog kruga DZMH-a postoji program stručnog savjetovanja u poljoprivredi. Tu funkciju obavlja Valentina Peter iz Vardarca, prvostupnica bilinogojstva, s kojom smo razgovarali o njenoj ulozi i zadacima.

Poljoprivreda i ruralni razvoj su za nas važna područja, jer značajan dio mađarskog stanovništva u Hrvatskoj živi u ruralnim područjima i svoju obitelj održava iz poljoprivrede. Na tome temelji svoju budućnost i Valentina, prvostupnica bilingojstva, koja je završila trogodišnji studij na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Srednju školu završila je u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku, te smatra kako se srednjoškolsko obrazovanje na mađarskom jeziku pokazalo dobrom osnovom za visoko obrazovanje.

-Odabrala sam ovaj fakultet, jer od djetinjstva volim prirodu i htjela sam produbiti svoje znanje o poljoprivredi- rekla je Valentina za naš list koja od  prošlog ljeta radi kao suradnica Gazdinskog kruga DZMH-a.

U okviru mađarskog programa stručnog savjetovanja u poljoprivredi u Karpatskoom bazenu preko stotinu stručnjaka pruža važne informacije i savjete mađarskim poljoprivrednicima, koji žive izvan matične države. Kao rezultat rada stručnih savjetnika, poljoprivrednici se mogu pridružiti trgovinskoj razmjeni na području Mađarske i ostalih okolnih zemalja gdje se program provodi, dok uz prisutne subvencije mogu dodatno ojačati svoja gospodarstva.

– Moji zadaci uključuju aktivno sudjelovanje u programima Gazdisnkog kruga, stvaranje i održavanje baze podataka o mađarskim poljoprivrednim gospodarstvima u Hrvatskoj, kao i pisanje natječaja, posjet poljoprivrednicima i pružanje stručnih savjeta i primanje klijenata. Osim toga obavještavam proizvođače o raspisanim natječajima, a sudjelujem i u organiziranju stručnih putovanja i događaja – rekla je Valentina.

Što se tiče njezine profesionalne savjetodavne uloge, dodala je, najviše pomaže u odabiru sjemena, pesticida i pri pisanju natječaja.

Klijente prima u sjedištu DZMH-a u Bilju na adresi Šandora Petefija 78. radnim danom od 9 do 15 sati, po unaprijed dogovorenom terminu.

Valentina nastoji izvršiti svoje dužnosti na najvišoj mogućoj razini kako bi olakšala poslovanje članovima svoje udruge. Na pitanje kakve će programe, stručne ekskurzije organizirati Gazdinski krug u skoroj budućnosti, rekla je da će sljedeći tjedan organizirati stručno putovanje u Slovačku, a ovog će vikenda tim Gazdinskog kruga posjetiti Natjecanje tradicije i okusa u Mađarskoj (Orosháza), koje posjećuju već godinama. Natjecat će se u kategoriji pravljenja kobasice, do sada  su sa takvih natjecanja donijeli više nagrada i priznanja, što kako tvrde povećava ugled Gazdinskog kruga.