Konferencija o mladima i digitalnoj poljoprivredi

Jubilarna, 5. Nacionalna poljoprivredna konferencija „Slavonika“ održava se jučer (3. ožujka 2020. godine) na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Konferenciju je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a sudionike su pozdravili predsjednik Organizacijskog odbora Danijel Koletić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, doc. dr. sc. Ivan Juran iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

– Osječko-baranjska županija daje punu potporu dobrim inicijativama poput ove konferencije. Prošle godine upravo je na ovom događaju Ministarstvo poljoprivrede objavilo da će svakog studenta druge, treće, četvrte i pete godine Fakulteta agrobiotehničkih znanosti stipendirati s 10.000 kuna godišnje, što je odlična mjera, pa se nadam da će i ove godine nastati nešto čime će se bitno unaprijediti ovaj kraj. Naravno, za poljoprivredu koja izravno utječe na gospodarsku i demografsku sliku treba još više. Projekt Slavonija, Baranja i Srijem je temelj razvoja, ima svoje učinke, a za veće pomake i ono što treba doći, potrebna je i veća potpora Vlade, do koje će sigurno doći. Isto tako potrebna je i energija svih pet slavonskih županija da ukažemo na goruće probleme i kako se mogu riješiti. Prema tomu, sprega struke, koja je na prvom mjestu jer unaprjeđuje svaku granu gospodarstva, te pametne i razborite politika donijet će nešto bolje ovom kraju – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a suorganizatori su Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomski fakultet Zagreb i agencija Apriori World.

Središnja tema Konferencije je “Poljoprivreda i mladi”, pa je o toj i ostalim aktualnim temama ministrica Marija Vučković razgovarala sa studentima i ostalim sudionicima Konferencije. Program se nadalje sastoji od izlaganja na temu “Što nam donosi novi paket zajedničke poljoprivredne politike“ državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka te panel pod nazivom „Zašto Hrvatskoj treba digitalna poljoprivreda?“, čiji je koordinator i moderator prof. dr. sc. Zdenko Lončarić. Sudionicima Konferencije predstavit će se primjer mladog poljoprivrednika – korisnika mjera 6.1 Gorana Varžića, Boris Čagalj iz HABOR-a održat će predavanje o mogućnostima financiranja poljoprivrednika, a na kraju ključne poruke Konferencije bit će izlaganja studenata o tomu kako oni vide hrvatsku poljoprivredu, o čemu će govoriti studenti Ivan Šima Branković, Filip Puškarić, Laura Dušek te Karla Pavlak.

Povodom pete obljetnice Konferencije novinarima koji su svojim radom doprinijeli boljoj percepciji poljoprivrede te tako inspirirali brojne poljoprivrednike da organiziraju ili reorganiziraju svoje poslovanje na bolje dodijeljena su priznanja “Inspiriramo poljoprivredu“. Dobitnici su Mirta Milas i Martin Vuković s Hrvatskog radija, Zdenka Rupčić iz Glasa Slavonije, Vedran Stapić iz Agrokluba, Vlatko Gregurić s Hrvatske televizije i Miroslav Koskunović iz portala Agrobiz, a posthumno priznanje dodijeljeno je Roberti Sorić iz Glasa Slavonije.