Instagram pokrenuo program za provjeru činjenica

foto:pixabay

Lažne vijesti, netočne informacije i širenje propagande tim načinom pošast su koja nije vezana samo uz Facebook, YouTube ili Twitter već i Instagram, kojem će njegova matična kompanija Facebook odsad pomagati u borbi na globalnoj razini provjerom činjenica o onome što se objavljuje kao infomacija.

Jer, shvativši da se na drugim platformama sve teže može plasirati dezinformacije, oni koji stoje iza njih okrenuli su se nebranjenoj platformi – Instagramu. I testni period provjere činjenica trajao je od svibnja te sad dolazi vrijeme širenja na cijeli svijet.

Kao što se to čini s Facebookom, tako će i Instagram uz pomoć partnera provjeravati točnost informacija koje se objavljuju. Ti partneri će uz provjere ocijeniti točnost sadržaja koji se dijeli, a potom će se na adekvatan način pristupati tom sadržaju.

Zanimljivo, baš početkom svibnja Facebook je objavio širenje programa unutar Europske unije s pet novih lokalnih partnera koji će provjeravati istinitost informacija. To su Ellinika Hoaxes u Grčkoj, FactCheckNI u Sjevernoj Irskoj, Faktograf u Hrvatskoj, Observador u Portugalu i Patikrinta 15min u Litvi. Dakle, jedan partner iz Lijepe Naše dobio je čast surađivati s ponajvećom kompanijom na svijetu u jednom hvalevrijednom projektu.

Također, princip rada, iako možda ne i sami partneri, bit će identičan na Instagramu. One stranice i domene koje nastave dijeliti netočne vijesti vidjet će da se njihovo širenje smanjilo te da im je ukinuta mogućnost ostvarivanja zarade i oglašavanja. Istraživanjem se pak pokazalo da sve to utječe pozitivno u borbi protiv dezinformiranja, ali i da se širenje dezinformacija smanjuje za 80 posto ukoliko je označeno da su dezinformacije.

Veliki plus za Instagram u ovoj priči jest i to što algoritmi koje Facebook posjeduje odmah kad razotkriju dezinformaciju provjeravaju postoji li ona na Instagramu. Bilo da je riječ o tekstu ili fotografijama, koje su temelj Instagrama. Malo tko ima benefit da iza njega stoji tako moćna platforma kao što je Facebook i bilo bi šteta da se nije iskoristila. A posebno raduje da se koristi u jednom ovako pozitivnom smjeru…