Isplaćeno 2,7 milijuna kuna za unaprjeđenje uzgoja ovaca, koza i izvornih pasmina peradi

foto: pixabay

Potpora u visini 2,5 milijuna kuna namijenjena sektoru ovčarstva i kozarstva isplaćena je za provođenje mjera predviđenih kroz trogodišnji „Program potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2021. do 2023. godine“ ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna. Cilj Programa je unaprjeđenje uzgoja, povećanje proizvodnosti svojstava proizvodnje mlijeka i mesa ovaca i koza, poticanje gospodarske konkurentnosti ovčarske i kozarske proizvodnje te poboljšanje statusa poljoprivrednika u vrijednosnom lancu.
Za potporu su u programu prihvatljiva ženska grla mesnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca i koza starija od godinu dana koja sudjeluju u provedbi pasminskog uzgojnog programa.

Za uzgoj izvornih pasmina peradi kokoši hrvatice i zagorskog purana u skladu sa „Programom potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2021. do 2023. godine“ isplaćena je potpora u visini od 280 tisuća kuna.

Ciljevi Programa su unaprjeđenje provedbe uzgojnih programa, povećanje proizvodnosti i povećanje broja uzgojno valjanih kljunova izvornih pasmina peradi te poticanje gospodarske konkurentnosti uzgoja izvornih pasmina peradi i poboljšanje statusa poljoprivrednika u vrijednosnom lancu.