Iz Ukrajine u osječki pansion Olimpija stiglo 15 osoba, uglavnom majke s djecom

Iz zapadnog dijela Ukrajine – grada Lavova i okolnih mjesta sinoć je u Osijek doputovalo 15 osoba, uglavnom majki s djecom. Smješteni su u pansionu Teniskog kluba Olimpije na Zelenom polju, gdje će im biti osigurana zdravstvena zaštita, psihosocijalna te svaka druga pomoć.

„U najavi je dolazak još nekoliko obitelji, ali nemamo točnih informacija kada stižu i koliko će ih biti, no Osijek i Osječko-baranjska županija spremni su zbrinuti ih, osigurati im uvjete za život te ih uključiti u svakodnevne aktivnosti”, izjavio je večeras načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić, koji je danas obišao izbjeglice na Olimpiji. 

„Dio osoba koje smo smjestili u ovaj pansion ima neke dogovore i za odlazak u Zagreb, ali još ćemo vidjeti. Tu su, zbrinuti su. Imamo obitelj koja je najavljena za večeras. I njih ćemo smjestiti, uz osobe koje je spomenuo dožupan”, rekla je Martina Hećimović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Istaknula je kako su već počeli s uključivanjem djece u razne aktivnosti – nogometne klubove, rekreativne aktivnosti, a uskoro bi mogli biti uključeni i u školu. Hećimovć zahvaljuje sugrađanima, jer brojni su se javili, ponudili smještaj, spremni su pružiti svu pomoć ako ona bude bila potrebna, spremni su volontirati.”Za sada brinemo o relativno malom broju osoba i s postojećim kapacitetima i volonterima uspijevamo sve to zadovoljiti, a već po potrebi ćemo se obratiti svima koji su se stavili na raspolaganje”, kaže ravnateljica osječkog Crvenog križa.

U dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, sve izbjeglice se testiraju na SARS-CoV-2, a do sada nitko od njih nije bio pozitivan,

Dvorana Jug 2 i dalje je prihvatni centar za cijelu regiju, gdje se upisuju u registar službe traženja, kako bi se stvorila baza podataka potrebna za kasnije spajanje obitelji. Bude li potrebno, tamo će biti smješteni dva do tri dana, do osiguranja trajnijeg smještaja.