Izrazito teški cyber napadi na dark webu mogu se naći i za 500 dolara

Kibernetički kriminal u porastu je otkako traje pandemija koronavirusa, što ne čudi obzirom da su milijuni ljudi diljem svijeta u široj mjeri koristili iz svojih domova digitalne uređaje za zabavu, obrazovanje ili posao. Također, situacija je takva i jer se nikad jeftinije nije moglo do alata potrebnih za kriminalne aktivnosti na internetu.

Prema podacima koje je prezentirao Atlas VPN, najopasniji alati, potrebni za ransomware i sofisticirane ciljane napade, koštaju između 66 i 500 američkih dolara na dark webu. Dakle, najteže je doći do tog mračnog kutka interneta jer se to čini uz posebne alate ili uz posebne pozivnice. Kasnije je sve lako – ako osoba ima novca za platiti ono što se nudi.

Samim time, netko tko nema previše hakerskog znanja, za par stotina dolara može se pretvoriti u hakera pa ostvarivati materijalnu i financijsku korist zahvaljujući onim nesretnicima koji postanu žrtvama, iz ovog ili onog razloga.

Primjerice, najskuplja metoda koja se nudi jest spearphishing. To je naprednija vrsta phishinga jer napada konkretnog pojedinca ili organizaciju i ima viši stupanj uspješnosti od klasičnog phishinga. Zato košta oko 500 dolara, a nerijetko i iznad tisuću.

Posebnost je i što se naplaćuje svaki uspješno preuzeti korisnički račun, što znači da kod spearphishinga novac nije bačen. To je i ono zastrašujuće jer osoba koja se zamjeri nekom krivome može lako postati žrtvom.

Na drugom je mjestu s prosjekom od 311,88 dolara za “uslugu” Denial-of-Service (DoS) vrsta napada. Također, za 250 dolara moguće je angažirati hakera koji će izvesti napad umjesto naručitelja, što je također jako uspješan način za dolazak do cilja.

Ransomware alati se pak plaćaju u prosjeku 66 dolara, ali potrebno je platiti unaprijed. Dakle, nema garancije uspjeha. Najmanje vrijede ukradena korisnička imena i lozinke, svega 97 centi u prosjeku. Ali, dobije se tisuću pari u paketu za tu cijenu pa ponekad sve to dobije neki smisao. A za svega 51 cent moguće je dobiti podatke kompromitiranih PC i ostalih uređaja.

Sreća pa dark web nije dostupan svima koji imaju mračne namjere. Sami put do njega obeshrabri mnoge pa ne svjedočimo češćim i konstantnijim napadima, izvedenima od onih koji ih sami nikad ne bi uspjeli izvesti…