Kako dude utječu na razvoj govora i gutanja?

foto: PIxabay/Ilustracija

Često se u trenucima kad dijete plače mnogi roditelji okrenu dudama. To su sitni predmeti najčešće od silikona koji imitiraju osjećaj dojenja. Razlika između korištenja dude i dojenja je u tome što dijete nutritivno iz toga dobiva. Često se ugodan osjećaj tijekom dojenja prenese na korištenje dude te je to razlog zašto su tako učinkovite u smirivanju djece, ali postavlja se pitanje kad s njima treba prestati i koje posljedice dugotrajno korištenje ostavlja, piše Mamin kutak.

Zašto su dude tako popularne i koje su njihove prednosti?

Korištenje dude, tj. dude varalice, je vrlo rasprostranjeno među bebama i malom djecom diljem svijeta. Djeca vole koristiti dude iz više razloga.

Djeca imaju potrebu za sisanjem, sisanje je prirodan refleks kod beba te im pruža osjećaj sigurnosti i utjehe. Dude zadovoljavaju tu potrebu za sisanjem i često pomažu smiriti dijete.

Dude također olakšavaju bol kod nicanja zubića. Kada djeca rastu, zubi počinju izbijati iz desni, što može biti vrlo bolno i nelagodno. Mnogi roditelji koriste dude kao način da pruže malo olakšanja od te boli.

I nakon toga česti razlog ostaje – navika. Korištenje dude može se pretvoriti u naviku i postati utješna rutina za dijete. Djeca mogu razviti emocionalnu vezanost za dudu i osjećati se sigurnije kada je imaju.

Važno je napomenuti da, iako dude mogu imati pozitivne učinke za djecu, važno je ograničavati njihovu uporabu i postepeno smanjivati ovisnost o njima kako dijete raste. Pretjerano korištenje dude može imati negativne posljedice na razvoj govora, gutanja i zubala djeteta. U ovom članku pokriti ćemo potencijalne posljedice dugotrajnog korištenja dude na razvoj govora i gutanja kod djece.

Utjecaj na razvoj govora

Korištenje dude ima utjecaj na mišiće usne šupljine. Intenzivno sisanje dude može utjecati na mišiće usne šupljine, jezika i čeljusti. Dugotrajno i često korištenje dude može dovesti do neuravnoteženog jačanja i slabljenja različitih skupina mišića. Kod sisanja jezik je većinom na dnu usne šupljine s čestim kretanjem prema naprijed, usne su ispupčene naprijed i obrazi su izrazito aktivni. Djeca koja koriste dude više godina često imaju problema s dizanjem jezika, brzim mijenjanjem položaja usana te usmjeravanjem zračne struje što je sve bitno za pravilan izgovor velikog broja glasova. Zbog toga kod djece koja dugotrajno koriste dude često se javlja interdentalni izgovor (kad je jezik između zubiju tijekom izgovora) i problemi s glasovima za koje se jezik mora visoko dignuti, npr. glasove R i L često pogrešno izgovaraju.

Sljedeći bitni čimbenik je povezanost dugotrajnog korištenja dude i pojave upala srednjeg uha. Navedeno je pogotovo izraženo ako dijete koristi dudu tijekom spavanja zbog vodoravnog položaja tijela. Usna šupljina i srednje uho su povezani te korištenjem dude se stvara vakuum u usnoj šupljini koji olakšava nakupljanje tekućine i prenošenje bakterija u srednje uho. Učestale upale srednjeg uha ostavljaju posljedice na razvoj govora jer tijekom upale djeca slabije čuju što smanjuje broj prilika za učenje.

Također važno je napomenuti da bez obzira na utjecaj korištenja dude na razvoj govora,  najvažnija je kvalitetna komunikacija s djetetom. Redovita i bogata verbalna interakcija s roditeljima ključna je za razvoj djetetovog jezičnog vokabulara i izgovora.

Utjecaj na razvoj gutanja

Zadnja posljedica koju ćemo danas objasniti je ujedno i najmanje poznata, a to je utjecaj dugotrajnog korištenja dude na razvoj gutanja.

Ako dijete provede većinu dana sisajući dudu, dolazi do razvoja ustaljenog mehanizma pokreta mišića usne šupljine. Kod sisanja dude jezik cijelo vrijeme se kreće prema naprijed, a kod kasnijeg zrelog gutanja hrane jezik se kreće unazad. Dugotrajno korištenje dude može rezultirati infantilnim gutanjem, odnosno gutanjem s jezikom koji se kreće unaprijed. Razlog zašto je bitno da se jezik kreće unazad tijekom gutanja je sprječavanje regurgitacije (povraćanja) te gušenja tijekom hranjenja. Navedeno često otežava prijelaz na krutu hranu jer se prijelaz sa sisanja na gutanje odgađa zbog kontinuiranog korištenja dude. Stoga se preporučuje da se korištenje duda ukida istovremeno s uvođenjem krute hrane.

Za kraj važno je spomenuti da korištenje dude nije uvijek štetno te dio djece nikad nema nikakve posljedice na razvoj govora ili gutanja. Dude često imaju puno prednosti te njihovo postepeno i pravovremeno ukidanje osigurava da djeca od duda dobiju samo ono najbolje, a izbjegnu negativne posljedice.