Kako olakšati djetetu kada nastupe kolike?

foto: Pixabay/Ilustracija

Iako mnoge majke koje doje pokušavaju svojom prehranom izbjeći pojavu kolika kod beba, nažalost, u većini slučajeva čak ni reducirana prehrana ne pomaže. Kolike nastaju zbog nedovoljne razvijenosti djetetova probavnog sustava i u pravilu prestaju nakon 3. mjeseca života kada dijete ojača, piše Mamin kutak.

S obzirom na to da ih je vrlo teško spriječiti, donosimo vam savjete kako se nositi s kolikama kada se pojave i kako olakšati djetetu.

Pravilno dojenje

Za početak, pobrinite se da je dijete pravilno postavljeno na prsa za vrijeme dojenja. Nepravilan položaj, osim što će otežati djetetu da izvuče svo mlijeko, često dovodi do gutanja previše zraka što dodatno pogoršava grčeve. Neka dijete potpuno isprazni prvu dojku prije nego krenete sa dojenjem na drugoj.

Razlog tome je što prvo mlijeko, ono manje masno i hranjivo vrlo lako izlazi iz dojke, te tada dijete guta i više zraka. Ako ne podoji ono najhranjivije mlijeko brže će biti ponovno gladno, pa će se opet suočiti sa gutanjem viša zraka sa prvim mlijekom. Ukoliko su problemi sa grčevima vrlo izraženi savjetuje se podići dijete da podrigne i nekoliko puta tokom dojenja, ovisno o dužini podoja.

Masaža

Kako bi pomogli djetetu da se oslobode plinovi pokušajte sa masažom. Kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu nježno kružite po djetetovom trbuščiću. Kako bi masaža bila što nježnija i djetetu što ugodnija na ruke nanesite malo maslinovog ili bademovog ulja koje će ujedno i njegovati kožu vaše bebe.

Topla kupka

Kontakt sa toplom vodom vrlo je dobar za opuštanje mišića. Upravo iz tog razloga se preporučuje topla kupka kod djece koja imaju problema sa grčevima jer će ona opustiti i mišiće i crijeva te će dijete lakše osloboditi plinove koji im izazivaju nelagodu.

Topli oblozi

Iz istog razloga kao i kupka i topli oblozi položeni na donji dio djetetova trbuščića opuštaju i olakšavaju ispuštanje plinova. Tetra pelenu lagano umočite u zagrijano bademovo ili maslinovo ulje i kada se ohladi dovoljno da bude temperatura ugodna djetetu (isprobajte na zapešću) položite na djetetov trbuh ispod pupka te pričvrstite pelenom i ostavite barem pola sata. Tetra pelenu možete ugrijati i peglom te u tom slučaju nije potrebno dodavanje ulja.

Bijeli šum

Kako je beba u trbuhu navikla na lagan zvuk plodne vode vrlo često upravo monotoni zvukovi uspijevaju umiriti dijete. Dok kod nekih beba najbolje smiruje mlaz vode, druge se umire kada čuju zvuk sušila za kosu. Pokušajte se i sa umirujućom glazbom šuma mora ili leta ptica.

Kada posegnuti za lijekovima?

Ukoliko ništa od navedenog ne pomaže, vaše dijete i dalje neutješno plače, obratite se pedijatru. On će vam savjetovati da li je najbolje probati ukloniti grčeve čajevima, mnogobrojnim kapima ili sirupima namijenjenima upravo uklanjanju grčeva. Prilikom davanja čajeva djetetu izbjegavajte zaslađivanje jer šećer izaziva fermentaciju u crijevima i može dodatno pogoršati stvar.