Kakvi smo na društvenim mrežama ove godine

Početkom 2019. godine na Facebooku je bilo 1 900 000 Hrvata dok je na Instagramu bilo 1 100 000. Taj se broj iz dana i dana mijenja, pogotovo što se tiče sve većeg dolaska odrasle i starije populacije koja je također pokleknula pod popularnošću društvenih mreža, ističu iz tvrtke Arbona koja je i provela istraživanje.

Neki od najzanimljivijih podataka pokazuju kako 4 od 9 stanovnika RH koristi Facebook, 1 od 4 stanovnika RH koristi Instagram, na Instagramu je više populacije od 13-17 godina nego na Facebooku, na Facebooku prevladavaju korisnici starosti 25-34 godine.

S druge strane na Instagramu prevladavaju korisnici starosti 18-24 godine, grad Zagreb sveukupno ima 680 000 Facebook korisnika te 410 000 Instagram korisnika.

Zanimljivo je da se od velikog booma u 2017. godini (kada je broj Instagram korisnika iz 390 000 naglo skočio na 730 000) broj Instagram korisnika svakim danom povećava. Tako je u svibnju 2018. godine bilo aktivno 970 000 korisnika, a danas, na početku 2019. godine, je aktivno 1 100 000 korisnika.

Iz podataka se može zaključiti da se sve više mladih, a i starijih okreće Instagramu što radi zabave što radi dijeljenja fotki. Razlog tome bi mogao biti što se na Instagramu sve vrti oko fotografija i videozapisa koje korisnici  svih dobnih skupina obožavaju dijeliti i gledati.

Kada govorimo o oglašavanju na društvenim mrežama, veliku ulogu imaju i interesi korisnika prema kojima možemo usmjeriti naše oglase.

„Vjerujemo da će oglašivačima biti zanimljivo vidjeti da se na Facebooku i Instagramu u grupi interesa “Hobiji i aktivnosti” najviše nalaze korisnici usmjereni na umjetnost i glazbu, na Facebooku u grupi interesa “Zabava” najviše nalaze korisnici koji vole igre i videoigre te glazbu, dok se na Instagramu pretežito nalaze oni koji vole glazbu i filmove, na Facebooku i Instagramu mnogo korisnika vole pratiti pojedini sport ili se njime aktivno bave, na Facebooku u grupi interesa “Shopping” najviše nalaze korisnici koji općenito vole shopping kao i kupnju odjeće, dok Instagram korisnici pretežito vole kupovati igračke i kozmetiku“, ističu iz Arbone.