Koje namirnice trebamo konzumirati da ojačamo imunitet?

foto: Pixabay

S dolaskom hladnijih mjeseci jačanje imuniteta iznova postaje aktualna tema, pogotovo kada pričamo o djeci, koja su se vratila u vrtićki i školski kolektiv i mnogo više vremena provode u zatvorenim prostorima, što svakako pospješava širenje brojnih bolesti. Uz boravak na svježem zraku i redovitu fizičku aktivnost pravilna prehrana svakako je ključna za jačanje imuniteta kod djece, piše Mamin kutak.

Što podrazumijeva “jačanje imuniteta”?

Jačanje imuniteta pojam je koji gotovo svakodnevno čujemo, a što to zapravo znači? Zdravim navikama dajemo našem tijelu sve što mu je potrebno kako bi bilo i ostalo zdravo zdravo, naš imunitet se u tim idealnim uvjetima uspješno bori s bolestima. U mjesecima kada je boravak na svježem zraku smanjen, sezonskih namirnica je sve manje i gotovo svi počinju jesti težu, masniju i začinjenu hranu, naš imunitet i prirodno slabi. Šećeri, visokokalorična i masna hrana narušavaju balans u našem tijelu i ono postaje manje otporno na bolesti. Kada se to dogodi u isto vrijeme kada i broj respiratornih bolesti sezonski raste, kombinacija je to koja od nas zahtijeva dodatnu pažnju i trud kako bismo ostali zdravi. 

Kojim namirnicama jačamo imunitet?

Donosimo vam nekoliko najpopularnijih vrsta namirnica kojima možete ojačati svoj imunitet:

  • Bobičasto voće – bogato je antioksidansima, odlično se ponaša i u smrznutom obliku i jednostavno je za korištenje u brojnim smoothijima i kašama, ali i samostalno u smrznutom obliku kao sladoledna poslastica. 
  • Agrumi – za razliku od ostalog voća, u hladnim mjesecima kreće sezona agruma koji su idealan izvor vitamina C. Bez obzira odlučili se za limun, mandarine, naranče ili grejp, vitamina C vam sigurno neće nedostajati. 
  • Češnjak – koristi se već tisućama godina kao začin jelima, ali i kao pomoćnik u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Neki ga čak nazivaju i prirodnim antibiotikom, a sigurno neće odmoći njegova konzumacija kada vas ulovi gripa ili prehlada. 
  • Zeleno lisnato povrće – bogato je vitaminom A, C, magnezijem i folatom, čime ispunjava sve uvjete zašto bi se trebalo naći često na tanjuru.
  • Orašasti plodovi, mahunarke i nemasno meso bogati su cinkom i magnezijem, vrlo važnim nutrijentima za jačanje našeg imuniteta. 
  • Omega 3 masne kiseline – nalaze se u ribi i pomažu našem tijelu da pobijedi viruse, ali i da se brže oporavi nakon bolesti. 
  • Jogurt i kefir – zbog svog sastava bogatog zdravim bakterijama pravi su prirodni probiotik i jačaju naš imunitet, ali i pomažu probavnom sustavu da se oporavi nakon bolesti.

Treba imati na umu da se termičkom obradom gube brojni nutrijenti, stoga je potrebno pažljivo pristupati namirnicama i birati način pripreme kojim ih izlažemo kraćoj termičkoj obradi, navodi Mamin kutak.