Koje su prednosti cloud pohrane podataka?

Cloud odavno nije samo jedan od noviteta koji se tek trebaju razviti, pa tako ni skladištenje ili pohrana podataka u njega nije luksuz već potreba svake ozbiljnije kompanije, neovisno o njenoj veličini. Jer, prednosti koje se nude su iznimne, dalekosežnije od onih koje nude „fizički“ uređaji za skladištenje ili pohranu podataka.

Konkretnije, u nastavku ovog teksta donijet ćemo četiri najveće prednosti koje cloud skladištenje ili pohrana podataka donose korisnicima.

1. Neograničen prostor

Najveća prednost koju cloud nudi svakako je prostor. Koliko god ga trebate, možete ga i dobiti. Istina jest, to košta, ali košta i fizička pohrana. Ujedno, ona ne košta samo po pitanju novca već i vremena, a uz sve treba i pronaći prostor gdje će se svi ti diskovi s podacima nalaziti. Dakle, ova se prednost nameće sama po sebi i u interesu je svakog korisnika koji ne želi imati ograničenja.

2. Nepostojanje fizičke prisutnosti

Ponovno, kao i kod prve prednosti, nema fizičke prisutnosti uređaja na koje se pohranjuju podaci. Time se uklanja potreba za pronalaskom prostora, seljenju uređaja, konstantnoj pažnji hoće li im se što dogoditi, a uz sve to, kod clouda se podacima pristupa bez većih problema i iznimno brzo.

3. Automatski backup

Ukoliko dođe do krađe, požara ili neke katastrofe, fizički uređaji odlaze u nepovrat, što s cloudom nije slučaj jer se automatsku backup odvija konstantno, u dovoljnim intervalima da korisnici mogu biti potpuno bezbrižni. Dakle, čak i oni najzabrinutiji mogu mirno disati uz cloud način skladištenja ili pohrane podataka.

4. Jednostavna obnova

Kad se obnavlja disk, to može biti dugotrajno i komplicirano, a najčešće za to treba pomoć profesionalca. To košta financijski, ali i vremenski. U cloudu se tako nešto obavlja jednostavnije, korisnici imaju priliku pomoći si sami ili dobiti pomoć poslužitelja, što je daleko jeftinije i daleko brže.