Kolike su stvarne šanse za osvojiti jackpot na lotu?

foto: Shutterstock

Kada je riječ o igrama na sreću, loto se ističe kao jedan od najstarijih i najpoznatijih oblika zabave kojiseže unatrag stoljećima. Kroz povijest, različite verzije lota postajale su popularne širom svijeta, pružajući igračima priliku da sanjaju o nevjerojatnom bogatstvu i dobicima koji bi im promijenili život. Unatoč raznolikim pravilima, svaka verzija lota nosi sa sobom svoje jedinstvene šanse za ostvarivanjem glavnog dobitka.

Za one koji ne znaju, iako je takvih zaista malo, loto je igra u kojoj igrači odabiru određene kombinacije brojeva i nadaju se da će baš njihova kombinacija biti izvučena. Sama igra temelji se na matematičkom konceptu vjerojatnosti, a svaka verzija loto igre ima svoj set brojeva iz kojih se izvlače oni dobitni.
Ono što sva loto izvlačenja imaju zajedničko osim samog koncepta jer i način na koji se računaju šanse za glavnim dobitkom. Ta jedinstvena formula uzima u obzir faktore kao broj mogućih kombinacija, količinu brojeva koji se izvlače i ukupni raspon potencijalnih dobitnih brojeva, a u konačnici daje omjer šansi igrača za ostvarivanje glavnog dobitka.

Upravo ćemo pomoću te formule razmotriti koja verzija hrvatskog lota ima najveće šanse za dobitkom te ćemo sagledati i kolike su one za neke od najpopularnijih svjetskih izvlačenja.

Koja loto izvlačenja možemo igrati?
Kada je riječ o hrvatskim loto izvlačenjima, postoje samo dvije verzije koje možemo zaigrati. To su Loto 6 i Loto 7, a kao što im imena kažu, u njima se izvlači šest, odnosno sedam dobitnih brojeva. Raspon brojeva koji se izvlače u Lotu 6 iznosi 45, dok za Loto 7 on iznosi 35. S obzirom da su ti detalji različiti za ove dvije verzije lota, u samom startu je jasno da će šanse u njima biti različite.
Što se tiče popularnih, stranih loto izvlačenja, u Hrvatskoj možemo zaigrati Eurojackpot te razna druga svjetski poznata lota kao Euro Millions, Mega Millions, Powerball, Germania Loto itd.
Loto 6, Loto 7 i Eurojackpot se mogu zaigrati u Hrvatskoj Lutriji, bilo da se radi o fizičkim poslovnicama ili Internetu, dok se ostala lota igraju u kockarnicama na internetu. U nastavku ćemo reći nešto više o šansama za ostvarivanje glavnog dobitka u spomenutim loto izvlačenjima.

Kolike su šanse u lotu?
Ako se osvrnemo na spomenuta dva hrvatska loto izvlačenja, ono što već u startu možemo reći je da šanse za ostvarivanje glavnog dobitka nisu bajne za igrače. U Lotu 6 one iznose 1:8.145.060, dok su za Loto 7 nešto isplativije, ali i dalje poprilično malene. Za taj loto one iznose 1:6.724.520. I dok su ove brojke zaista ogromne, što znači da su igračeve šanse izuzetno niske, što tek reći za strana loto izvlačenja?

U Eurojackpotu šanse za osvajanje glavne nagrade iznose 1:139.838.160. Uspoređujući to sa šansama u hrvatskim izvlačenjima, možemo odmah primijetiti koliko su ona zapravo više naklona igračima od Eurojackpota. Recimo i kolike su šanse za ostvarivanje jackpot dobitaka u nekim drugim izvlačenjima koje smo spomenuli. Za Euro Millions šanse također iznose 1:139,838,160; kod Mega Millionsa su 1:302,575,350; a u Powerballu su 1:292,201,338. Spomenuli smo i Germania Loto, a u njemu su šanse iste kao i u Eurojackpotu te Euro Millionsu.

Dakle, koliko god se činilo da imamo malene šanse osvojiti glavni dobitak u hrvatskim loto izvlačenjima, ona nešto popularnija podižu tu ljestvicu na jednu skroz drugu razinu. No, to ne bi trebalo čuditi s obzirom na to koliko igrača igra ta poznatija loto izvlačenja te koliki su zapravo jackpot dobitci u njima.

Mogu li se šanse povećati?
Ono što se mnogi pitaju je mogu li se šanse za dobitak na lotu mijenjati primjenom raznih strategija i taktika kod odigravanja željenih brojeva? Koliko god neki reklamirali svoje strategije čudotvornima, odgovor na to pitanje je da se šanse ipak ne mogu povećati.

Ne postoji taktika i način odabira brojeva koji će vam dati veće šanse jer svaki broj ima jednake šanse da bude izvučen u lotu. Primjerice, ako imamo loto u kojem se izvlači šest brojeva iz fonda od 49 brojeva, kao što je slučaj s Germania Lotom šanse da će Germania Loto rezultati biti 1, 2, 3, 4, 5 i 6 jednake su svim drugim potencijalnim ishodima, iako mnogi ljudi iz nekog razloga smatraju kako to nije moguće. Stoga, koliko god se činilo da to možete, nemoguće je povećati svoje šanse za dobitkom jer će one uvijek biti iste.

Zaključak
Loto je kao igra popularan među svojim igračima zaista dugi niz godina, a iako svaki loto ima svoj set pravila, koncept igre i način izračuna šansi za dobitkom za svaki je loto isti. Danas se loto može igrati na velikom broju raznih mjesta, bilo da se radi o fizičkim poslovnicama ili putem Interneta u casinima.
Razmotrili smo koje loto izvlačenje od onih koje možete igrati u Hrvatskoj ima najveće šanse za glavnim dobitkom i došli do zaključka kako hrvatska loto izvlačenja pružaju veće šanse od onih nešto poznatijih. Naravno, zbog manjeg broja igrača i većih šansi, jackpot dobitci u hrvatskim loto izvlačenjima su manji, ali i dalje su sjajni i ne vjerujemo da bi se itko bunio kada bi ih osvojio.