Koliko je dnevno kava zdravo za nas?

Osim što kava povećava budnost, ublažava umor i poboljšava koncentraciju, istraživanja su pokazala kako umjerena konzumacija kave ima i blagotvorne učinke na zdravlje – umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta karcinoma.

Kava je blagotvorna za zdravlje, bez obzira na to je li riječ o kavi s kofeinom ili bez njega, tvrde članovi harvardske Škole za javno zdravlje.

Kava zaista ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, dijabetesa, Parkinsonove bolesti i visokog kolesterola. Ona u umjerenim količinama umiruje krvožilni sustav i stimulira mišiće. Cirkulacija se kavom potiče, moždana aktivnost se pojačava. Nedavno je dokazano da kava djeluje antibakterijski, što ju više pijemo to nam je manji rizik od karijesa.

“Bioaktivni sastojci kave smanjuju otpornost na inzulin i na upale”, kazao je Ming Ding, glavni autor studije i doktorand u Odjelu za prehranu. “Ovo je djelomično objašnjenje za naše otkriće, no moramo obaviti dodatna istraživanja kako bismo istražili biološke mehanizme koji rezultiraju takvim učinkom”.

Suprotno prethodnim istraživanjima, ova studija nije omogućila da se otkriju pozitivni učinci kave na potencijalno sprečavanje razvoja karcinoma.

Kava nije samo kofein, ona je i važan izvor antioksidansa. Ovo je tek nedavno otkriveno. Statistike kažu da je Amerikancima kava jedan od glavnih izvora antioksidansa. To ipak više govori o njihovim lošim prehrambenim navikama nego o vrijednosti kave.

Rezultati istraživanja temelje se na podacima prikupljenim u trima velikim anketama provedenima među 300.000 medicinskih sestara i zdravstvenih radnika koji su odgovarali na upitnike o vlastitom zdravstvenom stanju i životnim navikama tijekom tridesetgodišnjeg razdoblja.

Redovno ispijanje kave uključuje i redovne i zdrave prehrambene navike, rekao je koautor studije, profesor nutricionizma i epidemiologije na Harvardu, Frank Hu. Dodao je da neke populacijske skupine, poput trudnica i djece, moraju voditi računa o količini kofeina što ga unose u organizam.