Kramarić: Respektabilna nagrada rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada!

foto: OBŽ

Dobivanje novih priznanja i nagrada za ostvarene rezultate u turizmu danas (2. ožujka 2023. godine) komentirali su na konferenciji za medije župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić.

Naime, na svečanoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske „Sunflower Awards“, održanoj 28. veljače u Opatiji, šampionsku titulu „Veliki zlatni suncokret za najbolju vinsku destinaciju“ dobila je Općina Kneževi Vinogradi, dok je Zlatnu povelju u kategoriji ruralno-turistički projekti za projekt razvoja vinskog turizma Zemlja vina dobila Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Zlatnu povelju u kategoriji tradicijska (ruralna) gastronomija primio je restoran Čingi Lingi čarda iz Bilja, a Zlatna povelja u kategoriji ruralno-turistički projekti dodijeljena je Prezentacijsko-edukacijskom centru Tikveš u Kopačkom ritu. Zlatna povelja u kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka dodijeljena je Kući baranjskog kulena u Belom Manastiru, a brončana povelja u kategoriji tradicijska (moderna) domaćinstva Villi Edl Elegant iz Aljmaša.

– Nakon šampionske titule za najbolju vinsku destinaciju u Hrvatskoj, koju je dobila Općina Kneževi Vinogradi, kao i ostalih nagrada, zaista možemo biti zadovoljni. Naime, ono što smo u turizmu počeli raditi prije šest godina polako pokazuje sve bolje rezultate. Turizam na području Osječko-baranjske županije je postao ozbiljan business, ozbiljna gospodarska grana te svake godine dobivamo sve više nagrada i ostvarujemo konkretne uspjehe koje možemo mjeriti i brojkama. U ovom slučaju govorimo o povećanju od 40 posto turističkih posjeta našoj županiji u prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Turizam na području naše županije očito počinje privlačiti goste ne samo iz regije nego i šire iz Europe i svijeta, što nam je bio i cilj – rekao je župan Ivan Anušić.

Župan je čestitao svim nagrađenima, osobito Općini Kneževi Vinogradi kao najboljoj hrvatskoj vinskoj destinaciji. Pri tomu je naglasio kako se 50 posto hrvatske proizvodnje vine u Hrvatskoj ostvaruje na području Osječko-baranjske županije. Podsjetio je također kako je Osječko-baranjska županija bila domaćin Dana hrvatskog turizma 2019. godine te najavio da će 2024. godine biti domaćin uručenja nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić istaknuo je kako je šampionska titula Suncokreta ruralnog turizma još jedna u nizu prestižnih nagrada koje pristižu zadnjih godina u ovu općinu. Naime, na Danima hrvatskog turizma prije nekoliko godina Etno selo Karanac je proglašeno top destinacijom ruralnog turizma, a Općina Kneževi Vinogradi je bila na drugom mjestu u svojoj kategoriji. Prošle godine Zmajevac je nominiran za najljepše selo svijeta.

– Ovom nagradom Općina Kneževi Vinogradi dodatno će se pozicionirati kao top destinacija na turističkoj karti Hrvatske. Nagrada je i dokaz da svi skupa već godinama radimo kvalitetan posao te poticaj da u budućnosti budemo još boljiZahvaljujem svima koji su doprinijeli da ocjenjivački sud donese ovakvu odluku, a to su prvenstveno 20-ak naših vrhunskih vinara, naše udruge u turizmu koje se bave vinarstvom, organizatori naših jedinstvenih vinskih manifestacija Vinceške, Vinatlona, Vinskog maratona, Adventa u surduku, promotori, Turističke zajednice Baranje i OBŽ, Belje i drugi koji su zajedno doprinijeli da nagrada završi u našim rukama ta da se s pravom nadamo novim uspjesima – kazao je načelnik Vedran Kramarić.

Podsjetio je da turizam u Baranji nema dugu povijest, tek 15-ak godina, no smatra da se dobro krenulo te da se gostima sviđa što vide, okuse i dožive u ovom dijelu Baranje. Naveo je da su u tijeku velike investicije u turizmu na ovom području. Tako bi Karanac uz ulaganje desetaka milijuna eura privatnog investitora uskoro trebao biti jedno od najvećih gradilišta. Očekuju i pozitivan odgovor Ministarstva turizma i sporta na općinski projekt vrijedan 50 milijuna eura.

– Uz poljoprivredu kao primarnu granu, u turizmu vidimo našu budućnost i perspektivu – zaključio je Kramarić.