Kreće zatrpavanje požarišta, tražit će se proglašenje ekološke nepogode

Župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković i načelnik PU OBŽ Ladislav Bece obišli su požarište Drave International danas, 05. listopada u jutarnjim satima.

Kreće zatrpavanje požarišta kako bi se spriječilo izgaranje i daljnje širenje dima. Župan će tražiti od Vlade Republike Hrvatske proglašenje ekološke katastrofe.

“Požar je od sinoć pod kontrolom. Više ne prijeti širenje požara niti ima toliko puno otvorenog požarišta. Ono što je problem je izgaranje i dim koji se intenzivno spustio na nisku razinu tj. nalazi se pri tlu. Dogovoreno je kako će vatrogasci danas krenuti sa zatrpavanjem požarišta kako bi se spriječilo daljnje izgaranje.”, rekao je župan Ivan Anušić.

“Tražimo proglašenje ekološke nepogode koja je uzrokovana ovim požarom. Očekujemo izvješće o šteti koje će biti i šteti koju je činio ovaj dim i koji još čini na području cijele naše županije. Mislim da bi se ekološka katastrofa trebala proglasiti, a to će naravno biti odluka Vlade Republike Hrvatske kojoj ćemo mi danas uputiti zahtjev, rekao je župan Anušić.

Što se tiče kvalitete zraka nadovezao se kako samo utvrđivanje kvalitete zraka ovisi o smjeru kretanja vjetra. “U ovom trenutku grad Osijek i sjeverni dio naše županije je siguran dok je južni dio županije svakako ugrožen, rekao je župan.

Gradonačelnik Ivan Radić komentirao je kako je požar pod nadzorom, vatrogasci čine sve što je u njihovoj moći. “Sada imamo situaciju s izgaranjem a ići će se sa zatrpavanjem uz pomoć određenih strojeva. Kvaliteta zraka u Osijeku na trgu Ante Starčevića i u Brijestu je sinoć bila zadovoljavajuća, potvrdili su to iz Znanstvenog zavoda Andrija Štampar iz Zagreba kada su vršili mjerenja na mobilnom uređaju. Danas prema podacima DHMZ-a na području grada Osijeka kvaliteta zraka je zadovoljavajuća. Pratimo smjer vjetra i ako okrene prema gradu onda ćemo donositi određene mjere. Vjetar ide prema jugu i jugoistoku. Preventive radi preporučuje se sugrađanima da ne provode vrijeme vani.”, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

U obilasku je bio i zapovjednik JVP Osijeka, Goran Ivković. ” Noć je protekla mirno, vršilo se dežurstvo da se požar ne proširi na parcelu koja je još ostala a to je nekih 5 hektara. Sada u suradnji sa stožerom Osječko-baranjske županije i Gradom Osijekom krećemo sa zatrpavanjem. Vatrogasci prvo moraju napraviti prosjek do ove parcele što je ostala, a ostalo je nekih 5 hektara, tu moramo napraviti prosjek širine nekih 10-tak metara s obzirom da na južnom djelu požarišta imamo dosta gustu vegetaciju i ako dođe do zapaljenja tog dijela požar se može proširiti. Tako da ćemo napraviti prosjek od 10 metara kako bi bili sigurni da se požar neće proširiti. Zatim bi krenuli s mehanizacijom požarišta na način da bi vatrogasci jednim dijelom natapali vodom taj dio plastike a druga mehanizacija bi pokušala zatrpati naslage plastike zemljom kako bi se ugušio ovaj dim”, rekao je Goran Ivković, zapovjednik JVP Osijeka.

Komentirao je kako su dignute sve gradske snage, snage Osječko baranjske županije a priskočili su i vatrogasci iz susjedne Vukovarsko-srijemske županije sa cisternama. “Pohvaljujem sve vatrogasce s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Odradili su lavovski posao i sigurno su ostavili svoje zdravlje na terenu. Posljedica će biti sigurno. ” nadovezao se zapovjednik JVP Osijeka.

“Policija osigurava mjesto događaja a kada se stvore sigurnosni uvjeti u suradnji vještaka započet ćemo sa vršenjem očevida a i u međuvremenu utvrđujemo sve okolnosti koje su dovele do ovog događaja. Očevid će početi tek kada uvjeti budu sigurni.” zaključio je načelnik PU Ladislav Bece.

foto: OBŽ